L'adicció a l'heroïna era a mitjan 1990 una problemàtica creixent a Catalunya, que va arribar a sobrepassar el sistema de salut públic. Es feia evident que calia més ajuda per les persones drogodependents i, per això, va néixer l'ONG Projecte Home Catalunya. (POSPO STAND UP) El seu usuari tipus era home, al voltant de la 30a i heroïnòman. Dues dècades més tard, el perfil ha canviat. La mitjana d'edat s'acosta als 40 i l'alcohol i la cocaïna han pres el relleu a l'heroïna. ORIOL ESCULIERS, director de Projecte Home Catalunya "Amb els anys ha anat canviant la manera com la gent consumeix i els patrons de consum però la problemàtica persisteix, és molt punyent i afecta moltes famílies. Potser no té tanta visibilitat o no genera tanta alarma social com abans però a dia d'avui, a 2015, no hem tingut tanta gent en tractament com abans." Uns tractaments que, a més, han diversificat i van molt més enllà de l'ajuda a la desintoxicació. El José Antonio, per exemple, es troba ja a la fase de reinserció. Des de Projecte Home l'ajuden a integrar-se de nou a la societat. JOSÉ ANTONIO ÁLVAREZ, usuari de Projecte Home: "Aquí tienes la oportunidad de vivir el día a día. Cuando tienes que acometer tareas en las que no sabes desenvolverte o tienes la frustación de no encontrar trabajo, tienes el acompañamiento immediato de tus terapeutas que te guían." Els guien en un sistema estructurat en fases i basat en objectius. Només quan s'assoleix el primer, l'usuari pot passar al següent. CRISTINA VIDAL, terapeuta "Els primers objectius són l'abstinència, el desvincular-se del món del consum, el començar a crear un entorn sa amb la família i demés, passen al següent nivell que és on fem la proposta de creixement pesonal, de projecte de vida." Projecte Home va començar a actuar a l'àrea metropolitana, però ja fa anys que s'ha estès pel territori i té delegació a les províncies de Tarragona i Lleida. El proper objectiu és obrir-ne una en terres gironines.

L’adicció a l’heroïna era a mitjan 1990 una problemàtica creixent que va arribar a sobrepassar el sistema de salut públic. Es feia evident que calia més ajuda per a les persones drogodependents i, per això, va néixer l’ONG Projecte Home Catalunya. El seu usuari tipus era home, al voltant de la trentena i heroïnòman. Dues dècades més tard, el perfil ha canviat: la mitjana d’edat s’acosta als 40 i l’alcohol i la cocaïna han pres el relleu a l’heroïna.

“Amb els anys ha anat canviant la manera com la gent consumeix i els patrons de consum, però la problemàtica persisteix, és molt punyent i afecta moltes famílies”, explica Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya, que afegeix que mai abans havien tingut tanta gent en tractament com a avui dia.

De tots els usuaris, el 40 % reben tractament per addició a l’alcohol. En segon lloc se situa la cocaïna, que és la substància principal per la qual reben tractament de desintoxicació el 39 % dels usuaris de Projecte Home.

Més enllà de la desintoxicació

Des del seu naixement Projecte Home ha diversificat els tractaments que ofereix als addictes. Ara no només busquen la desintoxicació sinó també, per exemple, afavorir la reinserció a la societat dels drogodependents i ajudar-los a enfortir les relacions socials i els lligams familiars.

Les teràpies estan estructurades en fases i es basen en objectius. Només quan s’assoleix el primer, l’usuari pot passar al següent: “Els primers objectius són l’abstinència, desvincular-se del món del consum i començar a crear un entorn sa amb la família. El següent nivell  és on fem la proposta de creixement personal, de futur, de projecte de vida” explica Cristina Vidal, terapeuta de Projecte Home.

Projecte Home va començar a actuar a l’àrea metropolitana, però ja fa anys que s’ha estès pel territori i té delegació a les províncies de Tarragona i Lleida. El proper objectiu és obrir-ne una en terres gironines.