Els casos d’infeccions de transmissió sexual (ITS) s’han incrementat a Catalunya un 32 % de mitjana des del 2010. Així l’any 2023 se’n van detectar 37.571, un 17,3 % més que l’any anterior. Una dada que ha posat en alerta els professionals que treballen en l’àmbit de la salut sexual.
El doctor Josep Riera-Monroig, dermatòleg del programa de salut sexual de l’Hospital Clínic, ha explicat al betevé directe que, tot i les dades, “moltes de les infeccions que diagnostiquem són asimptomàtiques i això vol dir que la gent es preocupa per la seva salut”. També ha justificat l’augment de casos perquè vivim una època de major llibertat sexual i perquè molta gent es fa proves tot i no tenir cap simptomatologia.

Tot i això, Riera-Monroig ha afirmat que l‘ús del preservatiu ha baixat molt i que “no s’està impartint una bona educació en les edats primerenques”. I és que les estadístiques indiquen que una de cada tres ITS es diagnostiquen en joves menors de 25 anys.
Barcelona al “top” d’Europa en ITS
Les malalties de transmissió sexual més comunes són el virus del papil·loma humà (VPH), la gonorrea, la sífilis, el VIH i la clamídia, aquesta darrera més freqüent en dones. Segons el dermatòleg de l’Hospital Clínic, Barcelona és de les ciutats amb més ITS d’Europa, en part perquè hi ha més relacions homosexuals de risc que a altres territoris. I ha recordat la verola del mico, que fa dos anys va registrar un augment alarmant de casos, però que a hores d’ara està estabilitzat a Catalunya amb només una vintena al mes.
Trencar l’estigma de les ITS
El director del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats – CJAS, Jordi Baroja, ha alertat del “pànic moral” i l’estigma que encara provoca quan es detecten aquests tipus d’infeccions. “Les ITS són la conseqüència no desitjada d’una cosa tan positiva com la vida sexual i cal fugir del sentiment de culpabilitat“, ha afirmat Baroja. Per això aposta per garantir el dret a l’educació sexual a l’escola, tal com diu l’OMS i la Unesco i tractar qüestions com el consentiment o la violència sexual.