(EFE) El primer oficial del mercant rus que el 2017 va envestir un pesquer a les aigües del port de Barcelona, fet que va causar la mort de dos dels mariners, ha acceptat una condemna per homicidi imprudent. En la primera sessió del judici, ha reconegut la seva negligència i, a canvi, la fiscalia ha rebaixat la petició: ha reduït de quatre a dos anys la pena de presó i de sis a tres la prohibició de pilotar un navili en aigües espanyoles.

Arrenca el judici per la mort de dos mariners en un accident al port de Barcelona l’any 2017

El vaixell rus va envestir el pesquer

La col·lisió es va produir el 20 de març del 2017, quan el petrolier rus Midvolga sortia del port de Barcelona i va xocar contra El Fairell, un pesquer que tornava al port. A l’embarcació pesquera viatjaven quatre persones: el patró —que era a la cabina— i tres mariners —que eren a la coberta i van caure al mar per l’impacte. Els tripulants van quedar sota el mercant rus, cosa que va provocar que dos no aconseguissin sortir a la superfície i morissin ofegats.

El tercer va aconseguir sortir a la superfície i va ser rescatat al costat del patró, a qui l’impacte no va fer caure a l’aigua, tot i que va saltar de l’embarcació perquè s’enfonsava.

Dos anys de presó i tres d’inhabilitació

El vaixell rus es va posar en la trajectòria del pesquer, que a més tenia preferència de pas per ser el que tornava al port. Segons el relat de la fiscalia, la col·lisió es va produir pel “càlcul deficient” que va realitzar l’acusat, que era el primer oficial i qui estava al timó en aquell moment. Va fer que el mercant rus no maniobrés per evitar la col·lisió i, per tant, va avisar el pesquer de la situació tan sols uns segons abans de l’impacte, quan ja no es podia impedir.

Per això, l’acusat ha estat condemnat a dos anys de presó i tres d’inhabilitació com a pilot en aigües espanyoles per dos delictes d’homicidi imprudent. Malgrat tot, l’advocada creu que no entrarà a la presó per ser una pena de dos anys i no tenir cap antecedent penal.

El patró d’El Fairell també assumeix part de la culpa

Tot i que l’acusat rus ha acceptat la major part de culpa, el patró del pesquer també n’ha assumit una petita porció: encara que tenia preferència de pas i no va cometre cap infracció de circulació marítima, ha quedat acreditat que no va complir el deure de vigilància ocular i acústica que regeix en tot moment i que, per això, no va ser conscient que col·lidiria amb el mercant fins a l’últim moment ni va realitzar cap maniobra per evitar-ho.

És per això que el patró del pesquer ha acceptat reconèixer-se també com a autor de dos homicidis imprudents, si bé en la seva modalitat menys greu i la condemna es redueix a una multa de 450 euros.

Disputa per la responsabilitat civil

Tot i la conformitat quant a la responsabilitat penal dels fets, el judici ha continuat per solucionar l’apartat en què no hi ha hagut acord complet: la responsabilitat civil.

L’acusat rus i l’asseguradora del Midvolga han acceptat pagar les indemnitzacions dels familiars de les víctimes, que pugen en total a 813.000 euros, i al mariner supervivent per les lesions produïdes, amb 9.000 euros. En canvi, no ha acceptat la petició del patró del pesquer, que demana 17.000 euros per lesions, ni la de l’armador, que reclama 514.000 euros per la pèrdua del navili.

El judici continuarà aquest dimecres amb les declaracions dels pèrits econòmics.