nen dormint
Escolta aquesta notícia

Un 17 % dels infants se’n van a l’escola amb son i un 4 % s’adorm a classe. Pel que fa als adolescents, el panorama encara és més preocupant: la meitat dorm menys de 8 hores i un 84 % admet que té dificultats per despertar-se.

És la radiografia preocupant que dibuixa l’últim informe Faros, de l’Escola de Salut de l’Hospital de Sant Joan de Déu, que alerta que no dormir prou predisposa a tenir més infeccions i problemes d’aprenentatge, alhora que també afecta el rendiment acadèmic.

Més risc de diabetis i menys creixement

Aquest estudi explica que la manca d’hores de descans disminueix la funció dels sistema immunitari i això pot fer que els infants emmalalteixin més. Alhora, pot afectar el desenvolupament perquè quan dormim és quan se segrega l’hormona del creixement.

La manca de descans també redueix la tolerància a la glucosa i predisposa la diabetis i, a més a més, pot augmentar els nivells de cortisol, cosa que fa que l’infant es mostri més actiu i descontrolat.

Ja fa temps que s’observa que dormir poc dificulta l’aprenentatge. Alguns estudis evidencien com els infants que dormen menys de 10 hores fins als tres anys tenen el triple de probabilitats de tenir una funció cognitiva baixa, amb menys memòria i atenció als sis anys.

Es calcula que un de cada tres menors té una alteració o un trastorn del son que repercuteix en la conducta, l’activitat social i el rendiment. El més habitual és l’insomni, que afecta entre un 20 % i un 40 % dels infants i adolescents.

Com es pot millorar el descans?

Per millorar la qualitat del son en infants i adolescents, Sant Joan de Déu recomana:

  • Tenir uns bons hàbits alimentaris.
  • Fer esport: sobretot a l’aire lliure i hores abans d’anar a dormir.
  • Regular la llum i els sorolls a l’habitació.
  • Limitar l’ús de pantalles abans d’anar a dormir.
Comparteix a: