"Hola, buenos días caballero. ¿Se encuentra bien? Se tiene que levantar, no se puede dormir en la playa". Així és com, cada dia, la Guàrdia Urbana desperta els qui dormen a la platja. Ho fan perquè els serveis de neteja puguin posar a punt la sorra i també per comprovar l'estat de salut en què es troben aquestes persones. Són bàsicament indigents, estrangers i joves que volen allargar una nit de festa o que no volen pagar un hotel. SANTIAGO TREMPS, sergent de la Guàrdia Urbana "L'objectiu és facilitar el servei de neteja perquè han de passar les màquines, han de passar les persones... Alguna vegada hi ha hagut algun problema amb gent que està beguda i nosaltres col·laborem amb el servei de neteja perquè això no passi." El procediment amb els qui dormen a la platja és sempre el mateix: se'ls desperta, se'ls demana la documentació i es mira si tenen antecedents penals. En funció del tipus d'acampada que fan s'exposen a sancions que van entre els 180 euros per dormir en un sac o sobre una tovallola i els 250 en cas que es col·loqui una tenda de campanya a la sorra. Els dies de bon temps és quan els agents troben més gent descansant a la platja. SANTIAGO TREMPS, sergent de la Guàrdia Urbana "Divendres, dissabtes i diumenges, igual que els banyistes l'utilitzen més, el cap de setmana a les nits també s'utiltiza més. I al matí ens trobem amb més personal." La Barceloneta i la Mar Bella són les dues platges de la ciutat on la Guàrdia Urbana imposa més sancions. Aquest estiu a Barcelona gairebé s'han doblat les multes per l'ús de tendes de campanya i, en canvi, hi ha hagut un 61% menys de sancions per dormir a la platja. Els agents de la Guàrdia Urbana no són els únics que treballen des de primera hora del matí. També ho fan els serveis de neteja, que s'encarreguen de deixar les platges en bones condicions per als banyistes. L'operació Xaloc comença a quarts de set del matí i s'allarga dues hores, el temps just per anar des de la Barceloneta fins a la platja del Fòrum.

Aquest any, durant el període del 21 de juny al 30 d’agost, la Guàrdia Urbana ha fet 163 denúncies per dormir a la platja, un 61% menys que l’any anterior, quan se’n van notificar 264. Per contra, ha augmentat el nombre de persones que hi dormen en tendes de campanya: l’any passat van tramitar 18 denúncies i aquest 2o11 32, un 77% més.

Segons les dades recollides l’any 2010, les platges més freqüentades són la Barceloneta, amb 213 denúncies per dormir en espai públic, seguida de prop per la de Sant Sebastià, amb 76 denúncies.