La Marisol Cubero va ser diagnosticada de càncer de mama i, un dia després d’anunciar la seva baixa, va ser acomiadada. Conscient que el seu no era un cas aïllat, va decidir denunciar el cas i fundar —amb 15 pacients més de l’Hospital de Sant Pau, on va ser tractada— una plataforma per impulsar canvis legislatius i fer denúncia social.

Dones per la Justícia Laboral és la primera i única associació a Espanya centrada en aquest aspecte del càncer. Fins ara, expliquen, es podien trobar ajudes socials, econòmiques o psicològiques, però no legals. És per això que aquesta entitat té una gestora de casos que s’entrevista amb la persona afectada i després, si s’escau, la deriva a un advocat.  El seu objectiu és oferir assessoria legal a les dones amb risc d’exclusió laboral per aquesta malaltia i conscienciar les empreses de no caure en aquestes pràctiques.

Prohibir l’acomiadament en cas de malaltia greu, reclamar més ajudes de l’administració pública durant el tractament o la suspensió de la quota d’autònoms durant el període de baixa són algunes de les reivindicacions de l’associació. Pretenen arribar a totes aquelles dones que es trobin en risc d’exclusió laboral i, per això, han obert un compte a Facebook, Twitter i un correu electrònic: mujeresporlajusticialaboral@gmail.com.