ORIOL BARTOMEUS autor de l'anàlisi de l'Enquesta de valors "Hi ha un perfil clarament progressista, tolerant i obert que es mostra clarament en tots els aspectes de l'enquesta, que contrasta amb una certa regresió que hi va haver durant l'any 2010 que possiblement sigui a casua del context de crisi econòmica." "Tendim a pensar sempre que els canvis vénen de la mà dels joves, i que són els joves els que es mostren com a més oberts, més tolerants, més progressistes. I això no és cert. En aquesta enquesta, per exemple, es veu clarament com les dones de 35 a 55 anys tenen opinions molt més progressistes i molt més obertes en aspectes de tipus de valors, de vida privada." "Tendim a considerar-nos a nosaltres millor del que possiblement som, tendim a associar-nos a aspectes positius i, al mateix moment, tendim a associar al conjunt de la societat a aspectes negatius.I la ciutat porta associada una sèrie d'elements positius que els té associats des de fa més de 25 anys."
En la darrera Enquesta de valors socials, l’any 2010, només un 25 % dels barcelonins s’autodefinia com a progressista. La crisi econòmica feia estralls i les dades d’aquell moment van oferir un inusual perfil conservador de la ciutat. “Va ser una enquesta estranya”, assegura Oriol Bartomeus, professor de ciències polítiques de la UAB i autor de l’ànalisi de la darrera enquesta municipal. Quatre anys més tard, el 2014, es va produir “un retorn al perfil tolerant i progressista”, i ara ja són el 48 % els barcelonins que es defineixenaixí.
Les dones de mitjana edat, les impulsores del canvi
L’enquesta també revela un canvi “profund” en els valors relacionats amb els rols de gènere, els models de família i la religió. Un dels casos més significatius és l’acceptació de la diversitat familiar. Per exemple, un 84 % veu bé el fet que una dona decideixi tenir un fill sense parella, i a un 75 % li sembla bé que una parella d’homosexuals o de lesbianes adoptin un fill (un 13 % més que quatre anys enrere). Uns canvis que, contra el que es pot pensar, no lideren els joves. “En l’enquesta es veu clarament com les dones de 35 a 55 anys tenen opinions molt més progressistes, en valors com la vida privada o el treball, possiblement perquè són les que ho pateixen”. Un altre dels canvis significatius és la preferència pel matrimoni religiós, que cau en picat. Només hi aposten els perfils més conservadors, un 15 %, mentre que el 33,9 % prefereixen l’opció del matrimoni civil i el 26,6 %, les parelles de fet.
“Barcelona encara viu de l’herència olímpica”
A banda de l’Enquesta de valors també s’han publicat les dades d’una altre treball, l’Estudi qualitatiu dels valors de Barcelona 2016, que avalua la percepció que tenen els barcelonins d’ells mateixos, de la resta de ciutadans i de la ciutat. Els resultats sorprenen. Els barcelonins tenen una imatge positiva d’ells mateixos, “tendim a considerar-nos millor del que som”, explica Bartomeus. El mateix passa amb la ciutat, Barcelona, a qui s’associa amb valors positius com: “oberta, tolerant, moderna, culta, innovadora”. “La ciutat porta associats una sèrie d’elements positius des de fa 25 anys”, explica el professor de la UAB, en certa manera “encara estem vivint de la Barcelona olímpica”. Per contra, als conjunt dels barcelonins s’hi associen aspectes negatius, és a dir, la ciutat és considerada culta però incívica, tolerant i acollidora però no integradora, amb consciència ecològica però amb l’aire contaminat.