Unes 50 persones passen cada dia per l'Hospital Clínic per donar sang. Un gest fàcil i senzill que només comporta entre cinc i 10 minuts. Donant "Es un pinchacito solo, es como si te sacaran sangre pero un poquito más." La majoria de la població adulta pot donar sang. Persones d'entre 18 i 70 anys que pesin més de 50 quilos, que no tinguin cap malaltia i, en el cas de les dones, que no estiguin embarassades. Aquelles persones que hagin viatjat en països de l'Àfrica, Àsia o Amèrica Central, s'han d'esperar entre quatre i sis mesos per donar sang. Els homes ho poden fer fins a quatre vegades l'any i les dones tres perquè tenen menys glòbuls vermells. Donants "Ho faig cada tres mesos, habitualment m'avisen quan toca perquè jo tampoc no hi pensaria gaire perquè tens altres preocupacions però quan m'avisen aleshores ja vinc." "Dono de tant en tant quan me'n recordo i ara vaig sentir per la ràdio que les reserves estan malament i he dit 'doncs a donar sang'." Cada persona té entre quatre i sis litres de sang al cos i en cada donació fa una aportació de 450 mil·lilitres. Aquesta sang s'analitza per garantir que és un producte de qualitat i se n'extreuen els components necessaris. N'hi ha tres: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Els glòbuls vermells es guarden a sis graus i tenen una caducitat de sis setmanes. S'utilitzen per persones que perden sang per una hemorràgia, un accident de trànsit o una intervenció quirúrgica i també va a parar a persones que tenen un problema amb la fabricació de sang, la majoria és perquè reben un tractament de quimioteràpia i necessiten transfusions. Les plaquetes són la part més feble de la sang, es conserven entre 20 i 22 graus i sempre en moviment constant perquè no s'ajuntin, tenen una caducitat de cinc dies. S'utilitzen per a malalts de càncer o amb patologies de la sang. I el plasma es congela a una temperatura de menys 30 graus. El 90 % d'aquest component és aigua i té una caducitat de tres anys. S'utilitza per a persones que tenen problemes en la coagulació de la sang. ENRIC CONTRERAS, director assistencial del Banc de Sang i Teixits "La tècnica quirúrgica ha canviat tant que sí que es necessita sang però una tercera o quart part de la que es necessitava, les necessitats de sang han anat canviant." Les reserves ara estan a sis dies, no és una situació alarmant però el millor seria està entre nou i 10 dies.

Donar sang és un gest fàcil i senzill que només comporta entre cinc i 10 minuts. El perfil del donant correspon a la majoria de la població adulta. Persones d’entre 18 i 70 anys que pesin més de 50 quilos, que no tinguin cap malaltia i, en el cas de les dones, que no estiguin embarassades. Aquells que hagin viatjat a països de l’Àfrica, Àsia o Amèrica Central, s’han d’esperar entre quatre i sis mesos a donar sang. Els homes ho poden fer fins a quatre vegades l’any i les dones, tres, perquè tenen menys glòbuls vermells.

Actualment, unes 200.000 persones donen sang al llarg de l’any i això suposa unes 300.000 donacions. A Catalunya, per arribar a nivells òptims se’n necessiten un miler al dia. L’objectiu del Banc de Sang i Teixits és fidelitzar els donants i aconseguir conscienciar-ne de nous. Una donació de sang es pot fer sempre als principals hospitals de la ciutat.

Cada persona té entre quatre i sis litres de sang al cos i en cada donació es fa una aportació de 450 mil·lilitres. Aquesta sang s’analitza per garantir que és un producte de qualitat i se n’extreuen els components necessaris. N’hi ha tres: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Els glòbuls vermells es guarden a sis graus i tenen una caducitat de sis setmanes. S’utilitzen per a persones que perden sang per una hemorràgia, un accident de trànsit o una intervenció quirúrgica i també va a parar a qui té un problema amb la fabricació de sang. La majoria és perquè reben un tractament de quimioteràpia i necessiten transfusions. Les plaquetes són la part més feble de la sang, es conserven entre 20 i 22 graus i sempre en moviment constant perquè no s’ajuntin. Tenen una caducitat de cinc dies. S’usen per a malalts de càncer o amb patologies de la sang. I el plasma es congela a una temperatura de -30 graus. El 90 % d’aquest component és aigua i té una caducitat de tres anys. Va dirigit a gent que té problemes en la coagulació de la sang.

Avui, les tècniques quirúrgiques han canviat tant que sí que es necessita sang, però una tercera o quart part de la que es necessitava abans quan es feia una operació. Ara les reserves donen marge per a sis dies. No és una situació alarmant, segons el Banc de Sang i Teixits, però el millor seria tenir un marge d’entre nou o 10.