El comptador de donacions s’ha posat en marxa a les 10 h puntal, amb l’obertura de tots els punts de donació. Abans de començar, els bancs de sang disposaven de reserves per a sis dies. És un nivell baix i, a més, hi ha grups amb reserves encara més mínimes, com el O- (el donant universal), amb bosses per a tres dies, i l’A-, que en té per a només un dia.

La responsable de promoció del Banc de Sang, Roser Vallès, remarca que més enllà de l’objectiu de recuperar les reserves de sang la marató busca, especialment, “conscienciar les persones que no són donants, com els joves”.  Cada dia, calen entre 800 i 1.000 bosses de sang per cobrir les necessitats dels hospitals catalans. Per això, és molt important que el nivell de donacions sigui regular i estable.

L’Ajuntament i la Generalitat, focus d’atenció

La plaça de Sant Jaume serà un dels epicentres dels dos primers dies de marató, que s’allargarà fins divendres que ve. L’Ajuntament i la Generalitat són per primera vegada punts de donació i per això seran dos dels llocs on es concentraran bona part de les iniciatives festives per promoure la participació. Aquest divendres i dissabte s’hi faran, per exemple, actuacions castelleres i batucades.

Les donacions de sang han augmentat un 50 % abans de l’arrencada de la marató

La solidaritat no ha esperat l’arrencada de la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya i, en els últims quatre dies, des que es va presentar la campanya, les donacions de sang a Catalunya han augmentat un 50 %. Enguany, però, la marató de principis d’any és una mica més necessària perquè al descens habitual de les donacions durant el Nadal, s’hi ha sumat l’arribada primerenca de la grip, que redueix el nombre de donacions, però també en pot fer augmentar la demanda. Això ha fet que durant les festes nadalenques les donacions hagin baixat un 25 %.