El dol perinatal, el procés pel qual passen els progenitors d’una criatura que ha mort abans de néixer, sovint està silenciat o se segueix tractant com un tabú. La psicòloga experta en dol perinatal, Alba del Cid, considera que és molt important que es tracti com una pèrdua, que es faci el dol i es demani ajut en cas necessari: “És important que els progenitors puguin expressar com se senten, si estan tristos, enfadats… Que sentin que el que ha passat és veritat”, explica.

La importància de rebre un bon assessorament

Segons del Cid, el fet que en molts casos se segueixin protocols establerts sense tenir en compte la voluntat dels progenitors agreuja el malestar de les famílies. Per això, assegura, és molt important rebre un bon assessorament mèdic que permeti conèixer totes les opcions en el moment que es pateix una mort gestacional. “Moltes vegades els metges els diuen el que faran, quan els progenitors el que necessiten és saber entre quines opcions poden escollir. Algunes pacients potser preferirien passar el procés a casa o fer-ho d’una manera més pausada”. Del Cid delata una manca d’acompanyament i, fins i tot, de vegades també de tacte durant el procés i diu que “moltes vegades es comunica d’una forma molt freda per part dels metges”.

El sentiment de culpa

Algunes mares que visiten la consulta de l’Alba tenen un fort sentiment de culpa. “Les mares pensen que potser han fet alguna cosa que pot tenir a veure amb aquesta pèrdua o bé hi ha alguna cosa incorrecta amb el seu cos.” Explica que moltes viuen aquest procés com un fracàs. De fet, diu que quan l’experiència es repeteix i els progenitors “no aconsegueixen tenir un fill viu, és la conclusió a què arriben”, explica.

La reacció de l’entorn

L’experta dona algunes claus que poden seguir les persones de l’entorn o els familiars d’aquells que han patit una pèrdua perinatal. Que “no es minimitzi” amb frases o expressions que restin importància com, per exemple, “Ja en tindràs un altre”. “Més que donar consells, és important ser-hi i preguntar, què necessites?”, afegeix.

estel dol gestacional

Poder acomiadar-se

D’un temps ençà, existeixen serveis que permeten fer un acomiadament a aquells fills que no arriben a néixer en vida, una opció que permet anar passant per les diverses etapes del dol. L’experta considera “fonamental” que els progenitors puguin conservar imatges, objectes o que tinguin un espai físic on poder guardar els records. “Negar la mort perinatal, invisibilitzar el dol, no els ajuda a superar-ho”, afegeix la psicòloga.