L’Aris va morir a principis del 2022. Tenia 12 anys. Els seus tenidors, la Fina Garcia i el Felipe Cabello, van incinerar la seva gossa de forma individualitzada i guarden les cendres ben a prop seu. El dol pels animals de companyia encara no està acceptat socialment i moltes persones encara viuen la pèrdua dels seus éssers estimats en privat. La Fina Garcia ha explicat al ‘Via 15‘ que a vegades “fa vergonya plorar davant de la gent“. Isabel Farré, gerent del Tanatori de Mascotes de Barcelona, afegeix que “quan es mor el teu pare o la teva mare, tothom et dona suport. Per un animal poden arribar a pensar: ‘Quina exageració!'”.

És exactament el mateix procés de dol per un animal que per una persona“, afirma la psicòloga Gema Hernández, fins i tot per un animal pot ser més intens perquè “no està acceptat socialment”. Hernández afirma que, com en tot procés de dol, qui ha perdut un animal estimat necessita temps, plorar, enfadar-se i “evidentment, si ho necessites pots agafar-te una baixa“.

Els tenidors d’animals cada vegada demanen més els serveis similars a la incineració en humans
Isabel Farré, gerent del Tanatori de Mascotes de Barcelona

Incineracions individuals al tanatori

Actualment, un de cada quatre animals de companyia es cremen de forma íntima, una xifra que s’ha incrementat de forma notòria en 20 anys. El 2004 el 99 % de les incineracions eren col·lectives i tan sols un 1 % eren individuals, afirma la gerent del Tanatori de Mascotes de Barcelona.

El tanatori va obrir fa quatre anys, i aquí només es fan incineracions de forma individualitzada, amb la presència dels seus tenidors. Disposen d’un petit espai per passar una estona en companyia de l’animal i, si ho volen, poden veure com s’introdueix dins el forn, explica la gerent. La mitjana de preu d’un servei té un cost d’uns 350 €. També s’hi ofereixen nombroses opcions per tenir el record de gossos, gats i altres animals de companyia, com urnes, fotos amb la petjada de l’animal i joies que incorporen el seu ADN.

Una part molt important de la nostra professió és ajudar a morir els animals”
Eva Barceló, veterinària

Eutanàsia i culpabilitat

Una part molt important de la nostra professió és ajudar a morir els animals“, confessa la veterinària Eva Barceló. Reconeix que quan un és petit i vol exercir aquesta professió no hi pensa, perquè el que vol és ajudar-los, però l’eutanàsia és una part “força habitual” en el seu dia a dia. Els veterinaris fan una gran tasca d’acompanyament cap als tenidors d’animals, que en bona mesura se senten “molt culpables” perquè són ells els qui han de prendre la decisió, explica Barceló: “Al final l’animal no parla, i ets tu qui estàs decidint posar fi a la seva vida”.