El Centre LBTBI, del barri de Sant Antoni, inaugurat a principis d’any, ha acollit aquest dimecres a la tarda la presentació del documental ‘Fugir per estimar i ser: asil i resistències LGTBI del Marroc a Barcelona’, elaborat pel diari ‘La Directa’ en col·laboració amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i el Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI). Tal com ha explicat la codirector del projecte, Víctor Yustres, l’objectiu és denunciar la criminalització de l’homosexualitat al Marroc i les dificultats en els processos d’asil a Espanya i, també, a Barcelona.

L’equip del documental s’ha desplaçat a diverses ciutats del país veí i, a través de diversos testimonis, pretenen denunciar “les vulneracions de drets i també els activismes i les resistències” davant l’homosexualitat, que el Codi penal marroquí castiga amb penes de presó d’entre sis mesos i tres anys i amb multes d’entre 120 i 1.200 dírhams. “[Els homosexuals] viuen amb un estigma social molt gran i amb una violència que ve des de molts punts com la família, el veïnat, l’escola, les institucions o la policia”, explica Yustres.

Presentació documental

L’asil, un “sistema amb molts obstacles”

La segona part del documental tracta sobre la protecció internacional que es dona a aquestes persones i, concretament, del sistema d’asil espanyol, que, segons Yustres, és un “sistema amb molts obstacles”. De fet, Espanya és un dels estats membres de la Unió Europea amb una major taxa de denegació de sol·licituds de protecció internacional: el 2018 es van rebutjar tres de cada quatre sol·licituds i 78.000 van quedar pendents de resoldre.

Yustres denuncia que les dificultats també les troben a Barcelona, on “les dues branques del procés jurídic i social d’acollida moltes vegades no van de la mà” i “tenim gent que ha de buscar feina, però no té permís per fer-ho per la branca legal”.