Tot va començar en un taller de cinema a l’Espai Jove 12@16 del Poble-sec. Mentre els alumnes aprenien a gravar i a entrevistar; els responsables de l’activitat, juntament amb els del projecte d’acompanyament a la gent gran, se’ls va ocórrer fer un taller.

L’activitat se centrava en diverses trobades entre gent gran i adolescents del barri per parlar sobre diversos aspectes de la vida i de les respectives generacions. El resultat va adoptar forma de documental, i ha estat premiat amb el premi RetinES 2020 atorgat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya. El guardó també ha estat concedit al programa ‘Oh my goig!’, de betevé.

documental Cosint Espais

Diferents generacions: diferents maneres de viure

Diuen les dones grans que han participat en el documental que els joves no saben jugar. Que les pantalles han tret la creativitat i els jocs de sempre als joves. I ells responen que també hi juguen als jocs de sempre, però que ara els que estan de moda són a internet. Pel que fa a la roba, elles no entenen com van tant desvestits, sobretot elles, i els pregunten encuriosides si no li veuen cap problema. I els joves riuen, i contesten que veuen bé que cadascú vagi com vulgui sense ser jutjat, ni jutjada.

El masclisme, en dubte

Els joves també queden bocabadats amb el que expliquen aquestes senyores que veuen tan grans. A en Pasqual, per exemple, li sorprèn com vivien abans les dones. Posa cara d’estorat quan sent que havien de demanar permís per tot al marit, o que han estat casades molts anys amb un home que no les satisfeia, ni els agradava gaire. Li sembla impossible. Són algunes de les converses que mostra aquest documental, les quals han unit dues generacions del Poble-sec, molt separades per edat, però que en el fons s’enriqueixen entre si i teixeixen la història d’un barri.