La UNESCO indica que, durant l’última dècada, s’ha doblat al món la taxa de mestres de primària i secundària que canvien de feina. “No ens sorprèn”, ha confessat la presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Mar Hurtado, que ha afegit la “falta de reconeixement i dignitat en una professió molt necessària” com a motiu principal.
Ho ha dit al betevé directe, en què ha debatut sobre l’estat de la docència amb la presidenta de Rella, l’Associació de Mestres i Professorat Jubilats, Adelina Escandell, i amb l’estudiant del grau en Mestre d’Educació Primària, Víctor Carton de Luis.
Tot i les dades, i com a mestra jubilada, Escandell ha volgut relativitzar els problemes que pateixen les escoles avui, comparant-ho amb els seus inicis: “Quan vaig començar, era una professió de segona, sense títol universitari i molt feminitzada”. Això vol dir que “l’estatus era baix, com en qualsevol sector que ocupen les dones”. Pel que fa a les causes dels problemes a les aules, té clar que “es fa molt soroll amb el tipus de metodologia i no parlem del pressupost que dediquem a Educació”.
El paper de les famílies, un problema per als mestres?
Sobre la pressió que reben els mestres, tots han coincidit en que ha anat en augment, ja sigui per la pèrdua d’autoritat de la seva figura com pel paper que juguen diferents actors com les famílies o els “opinadors” d’alguns mitjans de comunicació. Ara bé, també hi ha hagut lloc per l’autocrítica i, a Rosa Sensat, reconeixen que “els mestres expliquem poc el que es fa a l’aula i això pot generar desconfiança”.