Els equips educatius de diverses escoles i instituts de Barcelona es planten per primer cop i signen un manifest per dir prou als desnonaments. Els docents consideren que l’habitatge digne és un dret que no es pot deslligar del de l’educació. Denuncien que els desnonaments impedeixen als joves i infants afectats seguir les classes i aprenentatges amb normalitat, alhora que també expulsa les famílies de la ciutat.

Per aquest motiu demanen a les administracions aplicar els protocols i les lleis de protecció integral de la infància prioritzant l’interès del menor en tot allò que afecti els drets fonamentals, especialment en la lluita contra el sensellarisme. També exigeixen aturar la presència de cossos policials antiavalots als desnonaments on hi hagi menors.

300 adhesions en 12 hores

El manifest conjunt dels Docents080 sorgeix com a rèplica de l’escrit que van fer públic els mestres i educadors de Salt. Un document que en només 12 hores ja té 300 adhesions i que mostra el gran neguit i preocupació dels docents. “Fins ara, hem estat assistents silenciosos d’una realitat que afecta els alumnes i les famílies“, ha afirmat Joan Artigal, mestre i membre de Docents080, al betevé directe aquest dilluns. En aquest sentit, ha explicat que molts cops les famílies triguen a comunicar la situació a l’escola i que és important parlar obertament a les classes per conscienciar i donar suport als companys.

Artigal ha denunciat que aquests infants reben un “maltractament institucional programat” i perden molt més que una casa perquè l’escola és un lloc de sociabilització. També ha criticat el desarrelament que es produeix amb els desnonaments. “Es impossible construir comunitat si et traslladen cada cop de lloc”, afegeix.

Lluitar contra la discriminació

A l’escrit, el col·lectiu Docents080 reclama polítiques que facilitin l’accés a l’habitatge sense discriminació per motius de raça, religió, nivell econòmic o d’altres. En aquest punt, demana lluitar contra el racisme immobiliari i contra la segregació residencial i escolar.

Més recursos als centres

Pel que fa als centres, els docents reivindiquen consolidar els equips educadors per afavorir un treball d’equip estable que pugui donar una resposta més global a la realitat de l’alumnat en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, demanen més recursos per poder atendre la realitat educativa, personal i social dels alumnes amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats a tots els infants i joves de la ciutat.

Segons assenyalen al comunicat, 37.831 alumnes de Barcelona viuen en situació de vulnerabilitat. Expliquen que cada cop més famílies dels centres educatius barcelonins viuen en infrahabitatges o en habitacions rellogades. També denuncien situacions d’amuntegament i de manca de subministraments bàsics com aigua, llum i gas.

Desnonaments de mares soles amb fills a càrrec

Destaquen, també, que el perfil de família que viu situacions de desnonament és una dona sola amb fills a càrrec i que en gairebé el 70 % dels desnonaments hi ha menors. Un cop desnonades, la majoria de famílies són allotjades temporalment en hotels, albergs o pensions lluny de l’escola, fins i tot en altres municipis.

Comparteix a: