Set mesos després d’implantar el dispositiu Uniq, que va implicar un augment de la presència policial uniformada al carrer, els Mossos d’Esquadra n’han fet balanç. Asseguren que el dispositiu ha servit per prevenir delictes i també per augmentar la percepció de seguretat de la ciutadania. En xifres concretes, ha permès detenir 87 persones i identificar-ne 4.138.

La majoria de detinguts són, segons ha informat la policia, delinqüents comuns amb antecedents per delictes contra el patrimoni, bàsicament robatoris violents i furts, o per tràfic de substàncies estupefaents. També n’hi ha que han estat arrestats perquè tenien requeriments judicials pendents.

Segons els Mossos, la presència policial uniformada és un element dissuasiu. De fet, el mes amb més detencions va ser el primer, quan se’n van concentrar 28. En aquesta mateixa línia, el cap de Seguretat Ciutadana de la comissaria de l’Eixample, Modest Suñol, ha explicat que quan es despleguen en un punt concret la majoria d’actuacions es fan durant la primera estona. Després, la seva presència evita que els possibles delinqüents s’acostin a la zona. Es tracta d’un dispositiu dinàmic, centrat en les zones més sensibles de la ciutat.

Cada cop troben més menors no acompanyats

Pel que fa a les persones identificades, els Mossos d’Esquadra remarquen que no es fa de manera aleatòria, sinó quan tenen sospites. S’aturen, per exemple, delinqüents coneguts o persones en actituds estranyes. A més, segons ha explicat Suñol, cada cop es troben més menors no acompanyats. De fet, el dispositiu Ubiq es complementa amb el Pla d’acció polièdric, centrat en aquest col·lectiu.

En el cas d’aquests menors, la tasca policial és sobretot de protecció i prevenció, excepte en els casos en què tinguin algun requeriment judicial pendent, que es passen a la Fiscalia de Menors. Segons ha detallat Suñol, l’objectiu és evitar que els que no tenen cap assumpte pendent amb la justícia acabin delinquint. Segons les darreres dades policials, més del 80 % no han tingut mai cap conflicte amb la justícia.

El pla es va desplegar inicialment a Ciutat Vella, però s’ha estès a fins a sis districtes de la ciutat. Ara s’actua també a l’Eixample, Sants-Montjuïc, Sant Martí, Sarrià – Sant Gervasi i Nou Barris. Segons Suñol, el fet que en molts casos es despleguin en punts turístics com la Sagrada Família també complementa el dispositiu antiterrorista.