Un ampli dispositiu policial de Mossos d’Esquadra s’ha desplegat per executar el segon ordre de desallotjament de La Medusa, un habitatge que s’ha convertit en símbol de resistència del Poble-sec. El primer llançament es va posposar fa uns dies per falta d’efectius. Desenes de persones s’han mobilitzat per intentar evitar-ho, tot i que finalment s’ha executat.
Els activistes s’han concentrat des de primera hora d’aquest dijous, han tret mobles de l’interior de l’habitatge al carrer i han muntat una barricada, per dificultar l’accés a la policia. No obstant això, els efectius policials hi han pogut arribar i han tret, un a un —amb el mètode de l’arrencacebes— els joves concentrats, que s’havien encadenat i assegut a les portes de l’edifici. Els activistes han ofert resistència passiva. A La Medusa ara hi vivien quatre persones, que han estat desallotjades.
31 persones denunciades per desobediència
En el desallotjament hi han participat una desena de brigades ARRO i patrulles de seguretat ciutadana. Segons fonts policials, s’han identificat i denunciat per desobediència a 31 persones, tot i que no s’ha detingut a cap dels activistes que han intentat evitar, sense èxit, aquest segon llançament de l’habitatge.

Quan han aconseguit entrar a l’immoble, els agents dels Mossos d’Esquadra han colpejat amb força la porta d’entrada al pis, i han aconseguit accedir-hi quan faltaven 10 minuts per a les 11.30 h. La comitiva judicial ha entrat a l’edifici uns minuts més tard.
Alhora, diversos agents han fet tasques de vigilància des del terrat de l’edifici, mentre alguns dels veïns seguien l’operació des dels balcons de casa seva.

Els Mossos han retirat tots els mobles i fustes que estaven amuntegats al carrer mentre desenes de persones han seguit des de l’exterior del cordó policial el desallotjament de La Medusa, que s’ha donat per finalitzat abans del migdia.
Ocupat com a alternativa d’habitatge
Les entitats en defensa de l’habitatge han criticat l’execució del llançament. El Sindicat de Llogateres ha reivindicat La Medusa com un espai que dona sostre a joves i famílies sense alternativa habitacional. El Sindicat de Barri del Poble Sec ha fet una crida a “seguir resistint” perquè aquest pis, diuen, s’ha convertit en un símbol de lluita col·lectiva.
Durant els darrers anys, l’habitatge havia acollit persones desnonades de casa seva, militants del sindicat i gent sense papers.
Negociacions infructuoses
La Júlia va ocupar aquest habitatge l’any 2020, quan el pis estava buit. I, tal com apunten al mitjà de l’entitat Zona Sec, el 2021 va guanyar el judici penal relacionat amb el cas. Això va obrir la porta a una possible regularització, però després de diversos intents de negociació infructuosos amb la propietat, no ha estat possible aconseguir un pacte de lloguer social.
Des del Sindicat del Barri apunten que la gran tenidora Rentdaen SL —propietària del bloc sencer— “està intentant fer fora tots els veïns per poder especular i fer-hi pisos turístics i lloguers de temporada”.
