Porta per porta, tres equips d'inspectors comprovaran, a partir de dilluns, a quines finques de la Barceloneta hi ha apartaments turístics sense llicència. Ho faran d'ofici. És a dir, no caldrà que s'hagi rebut cap denúncia prèvia. Si es detecta un apartament irregular, se li obrirà un expedient. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Serem inflexibles i contundents. Escoltarem totes les queixes. Si les mesures no funcionen posarem més recursos, i si encara no ens en sortim, encara hi posarem més recursos." Mercè Homs també ha anunciat quatre mesures extraordinàries més: increment del patrullatge de la Guàrdia Urbana; reforç dels equips d'agents cívics; iniciar una taula de seguiment del conflicte amb els veïns i prioritzar l'atenció de trucades al 010 i el 092, si es refereixen a actes incívics al barri. Mesures que, per al PP, arriben tard. Recorden que el seu grup ja les havia reclamat en plenari. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Ho anuncien sis mesos després, ara que l'alcalde està de vacances, quan Barcelona se li escapa de les mans...:" Per la seva banda, el PSC ha avançat que demanarà una comissió extraordinària d'economia amb l'objectiu de revocar el pla d'usos de Ciutat Vella. Volen un canvi del model turístic. JAUME COLLBONI, president del PSC de Barcelona "El model no pot consistir a atraure més turistes. Estem al límit del col·lapse. S'ha d'actuar i això vol dir limitar. Limitar els hotels, els apartaments, les terrasses..." En la mateixa línia, Iniciativa els Verds considera que el conflicte de la Barceloneta és conseqüència d'una mala política turística del govern. JOAQUIM MESTRE, portaveu del Grup Municipal d'ICV-EUiA "El que està passant a la Barceloneta és el resultat de tres anys del govern de Convergència i Unió amb desregulació de tot allò que fa referència al turisme i de no intervenció municipal." Entre 2013 i 2014 s'han expedientat 113 propietaris d'apartaments turístics sense llicència a la Barceloneta. D'aquests se n'han clausurat, de moment, 33, que han rebut multes d'entre 9.000 i 30.000 euros. Aquest estiu hi ha hagut, a més, un increment de les queixes dels veïns per incivisme. Se n'han comptabilitzat 109, més del doble de les que hi va haver el 2013.

Després de les repetides protestes dels veïns a la Barceloneta, la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha advertit que seran “inflexibles i contundents” i ha anunciat cinc mesures extraordinàries per fer front al problema dels apartaments turístics il·legals.

Les mesures volen reforçar la presència de policia i d’agents cívics al barri, i prioritzar l’atenció de trucades al 010 i al 092 que tractin aquesta mateixa qüestió.

També es posaran en marxa noves inspeccions. Les faran tres equips, integrats per parelles de la Guàrdia Urbana i d’inspectors municipals, que actuaran d’ofici i revisaran les finques “porta a porta”. Fins al moment només s’entrava als apartaments si s’havia rebut una denúncia prèvia dels veïns. A partir d’ara, però, les inspeccions es faran de manera sistemàtica i aleatòria a les més de 850 finques del barri, un total de 9.000 pisos. Si es detecta un apartament irregular, se’ls obrirà un expedient. En el darrer any s’han expedientat 113 propietaris d’apartaments turístics sense llicència a la Barceloneta, que han rebut multes d’entre 9.000 i 30.000 euros.

Paral·lelament, la regidora del districte ha informat que s’iniciarà una taula de seguiment del conflicte amb els veïns, el mateix dia en què es preveu una reunió a la tarda al Centre Cívic de la Barceloneta.

Aquest divendres al vespre s’ha celebrat una reunió entre els veïns i l’Ajuntament per abordar el tema, una trobada que estava prevista per a principis de setembre però que s’ha avançat arran de les protestes. Prèviament, Mercè Homs havia assegurat que destinaran els recursos que calguin per resoldre el problema però ja ha avisat que no es plantegen l’abolició dels pisos turístics, com demana l’Associació de Veïns de la Barceloneta.