El conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, s’ha reunit amb una setantena d’alcaldes de municipis, inclòs el de Barcelona, que allotgen centres on viuen joves que han emigrat sols. També hi han assistit els representants de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

El pla de suport

La Generalitat ha presentat als alcaldes un pla de suports de 14,5 milions d’euros amb l’objectiu d’oferir suport per millorar l’acollida i la inclusió i impulsar l’acompanyament en l’emancipació dels joves majors d’edat. D’aquesta manera, es finançarà la contractació inicial de 110 dinamitzadors cívics per fomentar la convivència entre els centres de menors i el seu entorn i el treball en xarxa amb la comunitat.

També es promourà la contractació d’aquests joves en situació de vulnerabilitat a través d’un conveni amb la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT) que preveu formar uns 600 nois i després oferir-los contractes d’un any. Amb aquests contractes es volen millorar les seves competències laborals ajudar-los en la seva vida quotidiana i alhora que se’ls vol facilitar una posterior inserció en una empresa ordinària. El pla també vol donar suport als ajuntaments i consells comarcals per millorar l’acollida i la inclusió al territori i es calcula que entrarà en marxa abans de finals d’any.

Les dades

Segons les dades fetes públiques aquest dilluns, el 30 de juny del 2019 hi havia 4.203 infants i joves sense referents familiars al sistema de protecció, fet que representa el 42 % del total dels joves atesos. La Generalitat ha creat des del 2017 3.000 places especifiques per a aquests joves.

Els antecedents

Aquesta reunió ha tingut lloc poques setmanes després que el conseller anunciés un pla de xoc per als menors estrangers que malviuen a la ciutat.

Poques hores abans d’aquesta trobada, Albert Batlle, el tinent d’alcalde de Seguretat, ha plantejat en una entrevista a la Cadena SER “el retorn assistit” dels menors no acompanyats al país d’origen.