Entitats, persones amb discapacitat i famílies s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per reclamar que no disminueixin les partides pressupostàries destinades a aquest col·lectiu sota el lema “Això sí que no. Si ens retalleu, desapareixem”. Durant l’acte, s’ha llegit un manifest en defensa dels drets de les persones amb discapacitat.

Aquest diumenge a Madrid milers de persones també van sortit al carrer per enviar als polítics un missatge d’auxili per la reducció dràstica de les ajudes públiques a les persones amb discapacitat i les seves famílies. 

En la mateixa línia que a la protesta de la capital, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) ha demanat al futur govern de la Generalitat que els recursos que es destinen a l’atenció de la discapacitat quedin fora de les retallades que es preparen per a 2013. L’entitat aglutina federacions i associacions catalanes que donen veu a 540.000 persones amb discapacitat física, intel·lectual, sensorial o amb malalties mentals.

En un manifest fet amb motiu del Dia Internacional de la Discapacitat, COCARMI expressa la preocupació per les diferents mesures preses arran de la crisi, entre les quals destaquen el copagament farmacèutic, la congelació de les ajudes als centres especials de treball (CET) o els retards en el pagament a les entitats col·laboradores.

El comitè denuncia que aquestes mesures estan perjudicant especialment els col·lectius més desafavorits i vulnerables de la societat i exigeix igualment als governants que reflexionin sobre els efectes reals en la ciutadania de les decisions que prenen i facin retallades en aquelles partides que menys perjudiquin les persones.

També demana al nou govern català que assumeixi com a propi el full de ruta en l’àmbit de la discapacitat per al període 2012-2015 que van presentar el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries. COCARMI considera “imprescindible”, com a mínim, recuperar el nivell de prestacions de la llei de la dependència que s’havia aconseguit abans de reformar-la i fa una crida a entitats, familiars i als mateixos afectats perquè es mobilitzin i denunciïn les injustícies que puguin estar patint.

Dificultats per accedir al mercat laboral

La UGT denuncia que només una petita proporció de persones amb discapacitat han pogut entrar al món laboral. L’últim estudi que va elaborar l’INE sobre aquesta realitat data de 2008. Els resultats mostraven que només el 31,7% de les persones amb discapacitat en edat de treballar tenien feina. De la resta d’aquest col·lectiu, un 16,7% estava a l’atur i el 61,9% era inactiu.

L’any 2011, el 53% de les persones amb discapacitat es trobaven en edat de treballar (entre 16 i 64 anys). Concretament, formen part d’aquest grup 241.577 persones. Aquell mateix any, 7.609 persones amb discapacitat estaven registrades a l’atur de mitjana. En aquest col·lectiu, la desocupació de llarga durada té el doble d’incidència que en el conjunt de la població, afecta el 30,1% de les persones discapacitades sense feina.

El sindicat lamenta la baixa contractació de persones amb discapacitat. L’any passat es van formalitzar 8.149 contractes. El 63,3% dels contractes els han realitzat centres especials de treball. La feina que ofereixen aquests centres és temporal ja que la seva funció és ser un trampolí cap a les empreses ordinàries. Aquesta és la teoria, però a la pràctica, només entre l’1 i el 5% dels treballadors dels CET arriben a llocs de treball ordinaris.