La manifestació central a Barcelona del 12 d’octubre, amb motiu del Dia de la Hispanitat, ha tingut un caràcter marcadament festiu. La concentració convocada per Catalunya Suma, ha comptat amb amb la presència a la capçalera de VOX i el PP sota el lema “Junts pel que ens uneix: Espanya i la hispanitat”. Unes 3.700 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en la mobilització que ha acabat a les 14h a la plaça de Catalunya, on s’han fet els parlaments finals.

Folklore d’Amèrica llatina

La manifestació ha arrencat cinc minuts abans de 2/4 d’una del migdia al passeig de Gràcia, davant de La Pedrera al so d’una versió rockera de l’himne d’Espanya. De fet, la música i els balls han estat el més significatiu d’aquesta concentració, que ha deixat l apolítica en una segon terme.

Han estat nombrosos els balls tradicionals d’Amèrica llatina que han omplert el passeig de Gràcia, originaris de països com Bolívia, Paraguay i Perú, unes mostres que han donat un caràcter un festiu i folklòric a la concentració. Molts barcelonins s’han apropat per veure l’espectacle, atrets per la música i la vistositat dels diferents vestits tradicionals.

Participació de VOX i PP

D’entre els partits constitucionalistes amb representació al Parlament, només VOX, i Partit Popular han participat en la concentració de celebració del dia de la Hispanitat, a la capcelera de la manifestació. El regidor del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, ha afirmat que le 12-O és una “gran festa que uneix a tothom


El diputat de VOX al Parlament, Ignacio Garriga, ha afirmat que “com no podia ser de cap altra manera” avui la seva formació “està al carrer”.

Ciutadans no participa a la manifestació

Pel que fa a Ciutadans, malgrat adherir-se al manifest, han decidit no participar a la capcelera de a la manifestació, quedant en un segon terme. Amb tot, sí tenen algunes carpes a la mostra d’entitats que hi ha instal·lades a la plaça de Catalunya. El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha assegurat que la formació ha preferit commemorar el 12 d’octubre “marcant perfil propi“.


Afectacions al trànsit

La Guàrdia Urbana ha informat a través de les xarxes de les afectacions del trànsit a causa de les diferents manifestacions. D’una banda al centre de la ciutat, a causa de la manifestació central convocada a passeig de Gràcia, i també de les afectacions puntuals que hi ha hagut per la concentració de l’extrema dreta a plaça d’Espanya camí de la de la protesta que han convocat a Montjuïc.

Ofrena a Colom

Una hora abans de l’inici de la manifestació, a les 11 h, VOX ha participat en l’acte convocat per la fundació DENAES (Defensa de la Nación Española), que ha fet una ofrena floral al monument a Colon.

Barcelona pel Canvi reivindica el 12-O com “la festa de tots els catalans”

Barcelona pel Canvi ha reivindicat aquest dimarts el Dia de la Hispanitat com “la festa de tots els catalans“. El grup municipal ha criticat en un comunicat que la Generalitat hagi optat en “les últimes dècades” per mantenir-se al marge de la celebració, una “tradició” a la qual també s’ha sumat l’Ajuntament de Barcelona, segons la formació.