calendari escolar

Front comú de les direccions d’escoles i instituts de Barcelona per alertar de les conseqüències de reduir una hora lectiva a mig curs. Segons ha pogut saber betevé, els màxims responsables dels centres faran arribar a la conselleria d’Educació la preocupació per haver de canviar del tot els horaris al gener, amb les classes ja en marxa i les planificacions fetes.

Els centres qüestionen l’acord sindical

Tot i considerar una bona notícia l’acord entre els sindicats i Educació perquè tinguin una hora més de coordinació, consideren que aplicar els canvis ara comportarà un trasbals important als centres. Plantegen que podria empitjorar la qualitat educativa i repercutir en l’alumnat més vulnerable, perquè canviaran els seus professors referents.

És la primera reacció dels màxims responsables de les escoles i els instituts de Barcelona que han fet front comú per qüestionar l’acord entre el Departament d’Educació i els sindicats. Després de mesos de protestes, les dues parts van consensuar incorporar 3.000 professionals al gener perquè els docents poguessin fer una hora menys de classe a la setmana i tenir més temps de preparació. Els sindicats demanaven aplicar-ho a l’inici de curs, però Educació ho va posposar fins al gener del 2023, la data que finalment es va acceptar.

Demanen mesures per minimitzar-ne l’impacte

Les direccions educatives de Barcelona ara volen fer evident el malestar per la feinada que implicarà fer els canvis organitzatius. Fonts directives consultades per betevé critiquen, a més, que el Departament d’Educació encara no ha comunicat formalment que hauran de refer les plantilles al gener, quan arribin els docents promesos i s’apliqui la reducció horària.

Inici de curs complex: inici avançat i nous currículums

Les fonts consultades expliquen que, amb l’avançament de curs, la tornada a les classes no ha estat senzilla perquè no han arribat a temps reforços previstos ni recursos per als alumnes més vulnerables. Des dels instituts assenyalen, també, les dificultats d’arrencar el curs amb el currículum de Batxillerat pendents d’aprovar i amb incerteses sobre com aplicar els nous continguts. Per tot plegat, demanen mesures per fer front a la situació, sense revertir l’acord signat per reduir l’hora lectiva docent.

Amb l’acord entre sindicats i Educació es va tancar temporalment el conflicte que ha marcat l’últim curs escolar. Les tensions van iniciar-se quan Educació va anunciar l’avançament del curs i l’aplicació del nou currículum a primària i secundària. Els sindicats van considerar imposades i precipitades les reformes i van convocar fins a nou vagues docents i diverses protestes, algunes de les quals van concentrar més de 20.000 docents, el mes de març.