La mala senyalització dels entorns o els webs institucionals difícils de comprendre són només dues eines d’ús quotidià que poden convertir-se en barreres massa altes per a les persones amb discapacitat intel·lectual i que els impedeixen desenvolupar-se de forma més autònoma. Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, l’entitat Dincat ha reclamat a les administracions públiques “un compromís ferm” per destinar més recursos econòmics i equips professionals experts a l’atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual.
L’entitat lamenta que encara avui existeixen moltes barreres per la falta d’accessibilitat cognitiva en molts àmbits de la societat i que això dificulta el ple dret a la inclusió i a la presa de decisions de moltes persones de manera autònoma. Dincat representa gairebé 300 entitats i més 85.000 persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, autisme, paràlisi cerebral o persones grans amb deteriorament cognitiu, entres d’altres.
“Cal posar fil a l’agulla”
El director de Dincat, Víctor Galmés, assenyala que cal posar fil a l’agulla per millorar l’accessibilitat cognitiva i “ser ambiciosos i avançar dia a dia cap a un món més fàcil d’entendre” perquè les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin les mateixes oportunitats que la resta. En una entrevista al betevé directe, Galmés ha posat exemples: “els espais públics o els equipaments no tenen pictogrames per facilitar la comprensió o no estan validats per persones amb discapacitat cognitiva; les pàgines web haurien de tenir una versió simplificada amb les idees clau, amb paraules el més comprensibles possibles”, tot i que ha admès que “és una feina ingent, que no es pot fer amb poc temps”.
“L’accessibilitat cognitiva ha estat en la que s’ha fet menys esforç”, ha lamentat el director de Dincat, i ha ressaltat que “és l’accés a altres drets bàsics pel ciutadà”. Com cada any, Dincat ha aprofitat la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat per posar el focus en algun dret específic del col·lectiu: l’any passat es van centrar en la necessitat d’una escola ordinària plenament inclusiva.