Un any més, la Comunitat de Sant Egidi reuneix en una mateixa taula persones sense recursos, refugiats i persones grans soles. L’àpat se celebra a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, al barri Gòtic, a tocar de la plaça de Sant Jaume.
El dinar és possible gràcies a donacions i voluntariat i, segons explica la comunitat, tothom hi és benvingut, sigui quina en sigui la cultura o l’origen. L’any passat s’hi van ajuntar a les diferents esglésies de Barcelona 1.500 comensals.
“Obrim les portes a tothom, gent que, d’altra manera, no celebraria un dinar en família”
“Sento com si estigués a casa”
“Sento com si estigués a casa. La Comunitat de Sant Egidi ens tracta sempre com una família”, relata Salua Jaidi, amiga de la comunitat que hi va cada any des del 2013 amb els seus fills. És un sentiment compartit entre tots els comensals que seuen a taula. Josep Fidel, que també és un usuari habitual, admet que, tot i estar “bastant malament”, celebrar aquest dinar a la basílica converteix el 25 de desembre en “un dia molt maco”.
Esperit solidari
Comensals i voluntaris estableixen lligams en un dinar en què, sovint, es retroben les mateixes cares any rere any. “Compartir aquestes estones amb gent que no té la sort que tens tu de poder celebrar aquestes festes, és una manera de completar i viure Nadal”, admet Raquel Arpa, una de les voluntàries que no dubta a repetir l’experiència.
La tradició del dinar va néixer a Roma l’any 1982
El dinar de Sant Egidi és una tradició que va néixer el dia de Nadal del 1982 a la basílica de Santa Maria in Trastevere, a Roma. Van ser 47 les persones que es van reunir en aquell primer dinar, 22 de les quals eren persones sense recursos. És una acció solidària que se celebra arreu. L’any passat la Comunitat de Sant Egidi de 70 països va seure a la seva particular taula de Nadal més de 250.000 persones.
