alimentació saludable dieta selectivitat
Escolta aquesta notícia

T’estàs preparant per als exàmens de Selectivitat 2025? Una dieta rica en nutrients específics pot millorar la concentració, la memòria i el rendiment cognitiu durant aquesta època tan exigent per als estudiants. Tot i això, segons la nutricionista Patricia Martínez, professora dels Estudis de Ciències de Salut de la UOC, el canvi d’hàbits alimentaris s’hauria d’implantar mesos abans de les proves PAU: “No podem pensar que hi ha una dieta especial perquè el cervell s’activi de sobte: realment això ha de formar part dels hàbits”.

Aliments recomanats per a la memòria i la concentració

En època d’estudi intensiu, cal aportar aliments que ajudin a combatre el cansament i la manca de son. Per exemple, l’experta recomana aliments rics en àcids grassos i vitamina B12, que ajuden a millorar el rendiment cognitiu.

  • Àcids grassos omega-3 i omega-6: milloren la memòria i la velocitat mental. Els trobem en peix blau, fruita seca i llavors.
  • Vitamina B12: sosté la velocitat de processament mental i prevé la fatiga cerebral. La trobem en formatges i carns.
  • Flavonoides: activen àrees del cervell i redueixen l’estrès oxidatiu. Els trobem en fruites vermelles i xocolata negra d’alta puresa.
  • Proteïnes i carbohidrats: aporten nutrients complexos i energia al cervell. Els trobem en ous, cereals integrals i llegums.

Què menjar abans dels exàmens

Els bons hàbits no s’assoleixen de sobte, sinó que s’han de consolidar de manera quotidiana. Tot i això, si es busca un impacte real en l’època d’exàmens, Martínez recomana incorporar els canvis de dieta almenys tres mesos abans.

A banda, també cal tenir una sèrie de recomanacions els dies d’exàmens:

  • El dia abans de la prova, cal incorporar a la dieta hidrats de carboni. Un àpat adequat seria un plat d’arròs, pasta o patates acompanyat d’una font de proteïna. Tot i això, la nutricionista adverteix que cal evitar els sopars copiosos.
  • Per a l’esmorzar del dia d’examen, es recomana incloure farinacis com pa de cereals, fruita seca, fruita, alvocat i alguna proteïna com l’ou.
  • Cal evitar els aliments processats, els sucres ràpids i la brioixeria.
  • És important no saltar-se cap àpat, per evitar baixades d’energia.
  • En els descansos entre exàmens, es pot picar alguna peça de fruita, xocolata negra o fruita seca per mantenir l’energia.

Cafè sí o cafè no?

S’ha demostrat que la cafeïna millora força el rendiment cognitiu, tant en època d’exàmens com en activitats esportives. Si es pren en dosis moderades, el cafè pot millorar l’atenció, la velocitat de processament i la memòria de treball.

cafè selectivitat

Tot i això, la font principal d’hidratació ha de ser l’aigua. La nutricionista recomana portar una ampolla d’aigua i beure durant els descansos. Una deshidratació lleu pot fer disminuir la memòria i l’estat d’alerta.

A més, estan totalment desaconsellades les begudes energètiques amb alts nivells de taurina, cafeïna i sucre, ja que poden alterar els nivells de cortisol i perjudicar el descans. De fet, hi ha estudis recents que associen el consum de begudes energètiques en adolescents amb nivells més elevats d’insomni, ansietat i alteracions del ritme circadiari.

Descans saludable i evitar dietes extremes

A banda de la dieta, Patricia Martínez subratlla que hi ha dos factors que són importants per optimitzar el rendiment acadèmic: bons hàbits de descans i evitar dietes extremes.

  • Tenir cura del son: l’experta destaca que “cal dormir prou i no saltar-se hores de son”. Hi ha molta evidència sobre l’impacte del son en el rendiment cognitiu, i el fet de dormir menys de sis hores pot comportar una disminució significativa en la memòria, l’atenció i la flexibilitat cognitiva.
  • Evitar dietes extremes: seguir dietes restrictives o exàmens durant els exàmens pot provocar hipoglucèmies, alteracions en l’estat d’ànim i disminuir la capacitat de concentració.
Comparteix a: