Diàlegs de Dona ofereix aules d’acollida sociolingüística a dones migrants de països extracomunitaris. Nascuda el 2013 només va tancar dos mesos durant l’estat d’alarma. La covid-19 ha comportat canvis en el funcionament de l’entitat, que s’ha adaptat per implementar les mesures de seguretat necessàries i evitar contagis, però també ha posat de manifest les pors i angoixes de moltes usuàries.

Adaptats a la pandèmia

Diàlegs de Dona té prop de 200 usuàries distribuïdes en uns 25 grups. La pandèmia ha comportat canvis com ara grups més reduïts, amb un màxim de vuit persones, o sessions més curtes. Abans de la pandèmia les classes eren d’una hora i mitja i ara són d’una hora. A més ara, a banda de classes de castellà, també acompanyen les usuàries en tot el que necessiten per fer qualsevol tràmit.

Mercè Amor, una de les coordinadores de l’entitat explica que “quan vam detectar l’ansietat que estava generant la covid entre moltes usuàries, vam decidir que havíem de parlar del tema amb elles. Així coneixem de primera mà, què les angoixa, què les preocupa i què necessiten saber“.

Com a mínim, un cop cada 15 dies parlem de la covid. El no saber-ne, també angoixa.”
Mercè Amor, coordinadora de Diàlegs de Dona

Aprendre més que un idioma

Conèixer l’idioma del país d’acollida és fonamental per tenir relacions socials. Aquest és el principal motiu pel qual van venir a l’entitat moltes usuàries, però no l’únic.

En el cas de la Malika Mayzou, una de les usuàries veteranes, ja que està al centre des del 2015, venir a Diàlegs de Dona diu que li ha servit per deixar d’estar sola a casa. A més “Mai abans havia anat a classe“, afirma.

Acompanyament i suport

L’Arti fa només un any que assisteix a les classes de l’entitat. Tot i això s’expressa amb molta fluïdesa i per això comparteix aules amb les alumnes més avançades. Destaca el suport que rep del centre en tots els dubtes que li generen els tràmits oficials. “La meva professora m’ajuda molt en temes oficials ja que a vegades has de fer els tràmits per internet i en català i això per a mi és molt complicat.

Diàlegs m’ha ajudat per poder ser la persona que vull ser.”
Kadiatu Camara, usuària

La Kadiatu Camara no pot evitar emocionar-se quan pensa en la gran ajuda que suposa l’entitat per a ella. Ho resumeix així: “Per tirar endavant, per poder parlar amb gent“.