El manifest sobre la tuberculosi resistent als medicaments demana millores en el tractament i el diagnòstic d’aquesta malaltia. El recull de signatures es lliurarà a l’Assemblea Mundial de Salut, que tindrà lloc al maig. Avui, la tuberculosi té un 50% de taxa de curació i es calcula que només el 20% dels afectats són correctament diagnosticats. El tractament complet té una durada de dos anys i un cost de gairebé 3.000 euros per a cada pacient.

La xarxa contra la tuberculosi i per la sanitat (TBS) fa una crida per combatre aquesta malaltia. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb motiu del Dia Mundial de la Tuberculosi, alerta que a Espanya encara hi ha molta feina a fer dins aquest camp i reivindica un pla nacional de prevenció i control. L’OMS calcula que cada any hi ha nou milions de persones que emmalalteixen de tuberculosi i d’aquests, només tres milions reben tractament. Malgrat tot, també hi ha algunes dades positives, com que la mortalitat mundial de tuberculosi ha disminuït un 45% des de 1990.

El 20% de los casos de tuberculosi s’atribueixen al consum de tabac. La malaltia es transmet per via respiratòria i afecta majoritàriament comunitats pobres. A l’estat, però, també és un problema important de salut pública ja que les taxes d’incidència són superiors als de la majoria de països desenvolupats.

A Barcelona, el 50% dels casos de tuberculosi afecten la població immigrada, motiu pel qual la xarxa TBS apunta a la vulneració dels drets d’aquest sector de la societat perquè no es respecten els principis bàsics del sistema nacional de salut, d’accessibilitat i universalitat.