A Catalunya, cada tres segons una persona necessita sang i un de cada 10 pacients que entra en un hospital requereix una transfusió. La xifres estadístiques mostren com n’és d’important la col·laboració ciutadana tot i que, any rere any, la conscienciació no és suficient.

Durant el 2010, el Banc de Sang i Teixits va recopilar 1.497 donacions menys que l’any anterior. Malgrat el descens, els hospitals i les clíniques van poder fer front a la demanda. Pel que fa als donants, un total de 203.458 catalans van donar sang, 105.258 dels quals van ser homes i 98.200, dones. La franja d’edat entre els 36 i els 55 anys és la més activa.

Donar sang durant tot l’any

Tot i que aquest dimarts se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang, des del Banc de Sang i Teixits recorden que aquesta acció voluntària existeix durant tot l’any. “No es tracta d’arribar a xifres rècord en aquest dia mundial, no volem impulsar cap marató, sinó que val més que les donacions es mantinguin al llarg de l’any“, afirmen fonts de l’organització.

L’any 2010, Barcelona va ser la seu del donant de sang i, enguany, els actes commemoratius tenen lloc a Manresa. El Teatre Kursaal acollirà el Sisè Simposi d’Associacions de Donants de Sang de Catalunya. En l’acte es presentarà el nou carnet del donant de sang, associat a un programa de beneficis socials, educatius i culturals.