FERRAN PUJOL, director de BCN Checkpoint "L'únic risc que té aquesta píndola és que la gent la faci de manera inadequada. I com que no la pot aconseguir de manera reglada ho acaben fent de manera irregular. És l'únic que ens pot portar problemes de resistències i el que ens pot portar el risc que la persona no ho estigui fent bé, s'acabi infectant i al final, enlloc de fer el tractament que li correspondria estigui prenent inadequadament la profilaxi preexposició." TONI COMÍN, conseller de Salut "Seria una gran irresponsabilitat per part de l'Administració sanitària prendre decisions sense tenir dades suficients. I per poder tenir aquesta evidència empírica suficient hem de fer estudis d'implementació i per això els estem impulsant des de la Generalitat de Catalunya."

El Dia Mundial contra la Sida ve aquest any marcat per l’exigència de moltes organitzacions per donar llum verda a la comercialització de la profilaxi preexposició, més coneguda com a PrEP. Una pastilla que permet a les persones no infectades pel VIH poder mantenir relacions sexuals sense risc amb persones contagiades amb un nivell d’efectivitat del 86 %. A França ja es pot trobar i, segons els seus defensors, podria ser una bona eina per fer baixar aquests contagis de VIH, encara a l’alça.

Des de les entitats reclamen que es legalitzi. El director de BCN Chekpoint, Ferran Pujol, ha demanat que es regularitzi l’ús d’aquest element preventiu per tal d’evitar que els usuaris accedeixin al mercat negre i en facin un mal ús que acabi sent contraproduent. Per la seva banda, el conseller de Salut, Toni Comín, assegura que per raons de responsabilitat no s’introduirà la pastilla al mercat fins que no estigui tota la informació mèdica que es requereix. Una informació que s’obtindrà dels estudis d’implementació que està impulsant.

Estadístiques preocupants

Les estadístiques relatives a les taxes del virus encara són preocupants. L’any passat es van registrar 376 casos nous a la ciutat i sembla que la tendència no va precisament a la baixa. La clau, segons els experts, es troba en la prevenció, que sembla que s’ha anat relaxant en els darrers anys. Un dels projectes que es vol tirar endavant des de l’Ajuntament és la creació d’una aplicació per a dispositius intel·ligents per fomentar les proves de detecció del VIH entre homes que tenen relacions amb altres homes, on es registren un major nombre de contagis.

Contra l’estigma

Aquest any la lectura del manifest unitari a la plaça de Sant Jaume s’ha centrat en la reivindicació d’un pacte social contra l’estigma i la discriminació dels seropositius. Amb el lema “Estigma o estima tu decideixes”, organitzat pel Comitè 1 de Desembre es pretén sensibilitzar la població sobre el VIH i “lluitar contra la por i l’aversió envers les persones que conviuen amb aquest virus”.

Barcelona de color vermell

A partir de la tarda, quan marxi el sol, diverses fonts emblemàtiques de Barcelona s’il·luminaran de color vermell amb motiu del Dia Mundial contra la Sida. Entre les fonts incloses hi ha la Font Màgica, la del passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes, la de Can Fabra, les bessones de la Plaça de Catalunya i la de Baró de Viver.

Paral·lelament l’Associació Ciutadana anti-Sida de Catalunya (ACASC) ha programat a les vuit del vespre una ruta amb bicicleta que començarà al MACBA i que farà parades a diversos edificis que també es tenyiran de vermell com la Casa Batlló, La Pedrera, la Sagrada Família i la Torre Agbar. També s’il·lumina de vermell durant tot el dia l‘estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Campanya a la xarxa

Un any més l’entitat Comitè 1r de Desembre fa campanya a la xarxa. Demanen que la gent formi llaços vermells gegants fets amb persones i que les fotografies es pengin a Twitter amb l’etiqueta #LlaçosPerlaSida.