Segons l’estudi sobre la Qualitat del Son dels Catalans fet a iniciativa de l’empresa catalana Dormity, dins de les pertorbacions més freqüents del son s’agrupen diferents condicionants com la dificultat per agafar el son, despertar-se a la nit, no respirar bé, sentir fred, roncar i aixecar-se al matí amb la sensació de no haver descansat suficient.

La coordinadora de l’estudi i cap de la secció de Neurofisiologia de la Unitat del Somni de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Odile Romero, creu que els resultats obtinguts són “motiu de preocupació”, i ha advertit que hi ha una falta d’informació sobre la higiene del descans a la societat i un desconeixement sobre la seva relació directa amb la qualitat de vida.

El 70% de la població presenta alguna disfunció diürna com a mínim una vegada a la setmana, i el 54% dels catalans necessiten més de mitja hora per adormir-se. L’estudi conclou que la qualitat del son no presenta diferències significatives segons el grup d’edat però sí que ho fa segons l’estat civil ja que, el 86% dels divorciats afirma tenir una baixa qualitat del somni, un percentatge que inferior en els casats (74%).

Segons dades facilitades per la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) entre un 25 i un 35 % de la població adulta pateix insomni transitori i més de quatre milions d’espanyols el pateix de manera crònica. Nombrosos estudis mostren que les persones amb insomni pateixen símptomes d’ansietat i depressió i tenen més risc de patir alteracions cardiovasculars, dèficits cognitius i de memòria.

Per aconseguir una bona qualitat de son, els especialistes aconsellen mantenir horaris de son i menjars regulars, evitar agents externs que puguin importunar el descans (soroll, televisió, mòbils), fugir de menjars copiosos i begudes estimulants abans de dormir, fer esport i portar un estil de vida actiu i no automedicar-se.

Aquest divendres 13 de març se celebra per vuitè any consecutiu el Dia Mundial del Son, en aquesta ocasió focalitzat en el problema de l’insomni. Sota el lema “Quan el somni és reparador, la salut i la felicitat abunden” es vol conscienciar sobre la necessitat d’adoptar bons hàbits a l’hora de dormir per millorar la qualitat de vida.