Segons el consistori, darrerament ha crescut la consideració del soroll com a factor que incideix de manera negativa en la salut i la qualitat de vida dels veïns. Per això, i amb motiu del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll, aquest dimecres s’han fet un seguit d’activitats i tallers oberts. A banda del Barcelona sona, que ha tingut lloc aquesta tarda de forma simultània a la seu de cada districte, també s’han organitzat els tallers Quin soroll fem?, que s’han impartit a diferents punts de la ciutat fins al 28 d’abril. Els ciutadans que s’hi han apuntat han pogut mesurar amb un sonòmetre el soroll en dos espais de la ciutat: un, amb trànsit elevat de vehicles, i un altre, en un espai tranquil, sense cotxes.

L’objectiu de les diferents activitats és alertar sobre l’increment de la contaminació acústica a Barcelona i conèixer quines mesures podem prendre per revertir-la. L’Ajuntament, a través de la Guàrdia Urbana, també ha activat, fins al 30 d’abril, la campanya de control de fums i soroll. Es fan diversos controls voluntaris en diverses localitzacions que mesuren les emissions de fum i sorolls dels vehicles per conscienciar, sobretot, els conductors que utilitzen el transport privat habitualment.

Inspeccions i estudis per reduir molèsties

Barcelona disposa d’un pla de reducció de la contaminació acústica i un mapa de soroll, que inclouen les diferents mesures que pren el consistori per lluitar contra la contaminació acústica. A banda de les actuacions per reduir el trànsit a la ciutat, també s’han elaborat estudis per conèixer els nivells de sorolls en diferents espais, com les terrasses de locals de restauració, i s’han instal·lat limitadors en concerts organitzats per l’Administració local, entre d’altres.

Al mateix temps, des de l’Ajuntament s’impulsa la campanya “Sssplau”, un programa educatiu dirigit a les escoles perquè siguin conscients del elevats índexs de soroll de determinats espais dels centres, com els menjadors o els patis escolars. Se’ls ensenya on cal prendre mesures i de quina manera es pot actuar. Frederic Ximeno, el comissionat d’Ecologia, ha recalcat que el soroll és un factor fonamental de pèrdua de salut i que, per tant, “s’ha de reduït des de la perspectiva municipal però també ciutadana”.

Escolteu aquí la connexió de ‘La tarda de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, amb l’activitat “Barcelona sona” al Districte de Ciutat Vella: