118.000 persones han visitat algun dels nou cementiris de Barcelona en el marc de la festivitat de Tots Sants, segons l’Ajuntament. 84.500 ho han fet aquest divendres 1 de novembre, una xifra “lleugerament inferior” a la de l’any passat segons fonts del consistori. Fins a les 11 del matí, 13 mil persones havien anat a algun dels cementiris de la ciutat, el director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat, ha afirmat que “en les primeres hores d’aquest matí s’ha registrat una alta afluència“, malgrat no s’han pogut les 95.000 visites de l’any passat. Tots Sants concentra la majoria de les visites anuals als cementiris, amb una mitjana que els darrers anys havia superat les 90.000 persones.

Molts ciutadans han aprofitat per canviar les flors i netejar els nínxols dels seus éssers estimats. És una tradició que molts mantenen com a mostra de respecte per les persones que ja no hi són i per tenir un record en família. Si es visita un cementiri com el de Montjuïc un dia de Tots Sants es pot comprovar com cada persona i família manté petits rituals, també, en funció del seu origen i cultura. Les zones per escampar les cendres dels éssers estimats, per exemple, són plenes de pètals de flors i les tombes de les famílies gitanes són les més guarnides. Les flors blanques se solen dedicar als difunts joves o nens.

El cementiri de Montjuïc per Tots Sants

Ampliació d’horari i reforç del bus

Per facilitar les visites, els equipaments han ampliat els horaris  i TMB ha reforçat algunes línies de bus que arriben als cementiris de Montjuïc i Collserola.

Els dies 1, 2 i 3 de novembre els cementiris de Montjuïc, el Poblenou, Sant Andreu, Horta, Sant Gervasi, Sarrià, les Corts, Sants i Collserola obren de 8 a 18 h.

També serà més ràpid arribar als cementiris de Montjuïc i Collserola. TMB ha reforçat la línia 21 (Paral·lel-el Prat) i la línia 107, que fa el recorregut per l’interior de l’equipament. A més, circula un bus llançadora especial entre la plaça d’Espanya i la Porta de Sant Lluís.

Pel que fa al cementiri de Collserola, s’han reforçat les línies 102 (plaça d’Eivissa) i 104 (Fabra i Puig) fins al 3 de novembre. El bus 103 (Montcada i Reixac) també ha ampliat el servei, aquest divendres 1 i dissabte 2 de novembre.