El Passeig de Lluís Companys ha estat l’escenari de la Das Pativ, la celebració, del Dia del Poble Gitano. Les activitats han arrencat a les cinc de la tarda, amb concerts i tallers per a totes les edats. La música l’han posat diversos grups, com Ojos negros, Los Gemelos o Los Banis. També s’ha fet un taller de rumba catalana i una classe de fitness fusionada amb flamenc. Tampoc no hi ha faltat la moda, amb una desfilada de vestits flamencs a càrrec de Saray Fernández. La festa clourà amb l’encesa de les fonts de Montjuïc que s’il·luminaran amb els colors de la bandera romaní: verd, blau i vermell.

Les institucions fan un clam per la diversitat

Divendres va ser l’Ajuntament que va penjar la bandera romaní al seu balcó, i aquest dissabte ha estat el Parlament de Catalunya, que ha volgut tenir un gest amb el poble gitano, convidant diverses entitats i personalitats en un acte especial, ja que el dissabte el Parlament normalment està tancat. El president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero, ha agraït aquest gest a la institució i a la seva presidenta, Carme Forcadell. Durant el seu discurs s’ha mostrat “molt” orgullós de ser un “gitano català”. “Catalunya és un país lliure, però hi ha països de l’est d’Europa on s’estan vulnerant els drets humans del poble gitano”, ha lamentat  Montero. Tots els discursos han posat l’accent en la discriminació i el tracte desigual que reben. Han denunciat les moltes dificultats amb què es troben en el seu dia a dia, per exemple, a l’hora d’aconseguir una feina o ocupar llocs importants en empreses o institucions. Per aquest motiu, han demanat a l’Administració i als mitjans de comunicació que s’impliquin en la lluita contra “l’antigitanisme” i els estereotips.

En aquest sentit ha intervingut Carme Forcadell, que ha destacat que “l’educació és la clau”. “És clau per avançar en la igualtat real d’oportunitats”, ha comentat la presidenta del Parlament, “i també és clau per diluir els prejudicis i els estereotips negatius: per combatre l’antigitanisme”. Forcadell també ha volgut recordar que el 10 de gener el Govern va aprovar el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, que actualment es troba en tramitació parlamentària. “És una llei que combina mesures preventives amb mesures reparadores per garantir la protecció real dels drets i les llibertats”, ha explicat.