(ACN/redacció) El 2 de gener del 2011 va entrar en vigor la llei que va eliminar el fum dels espais públics tancats i que enduria la del 2005, quan va començar el desterrament de la cultura del tabac a l’estat espanyol.

El responsable de Prevenció i Control del Tabaquisme de Salut; el cap de Cardiologia de Vall d’Hebron i el cap de Pneumologia de l’Hospital del Mar, destaquen que els avenços de la llei en la protecció del fum i la conscienciació col·lectiva han estat “molt importants”, però demanen més prevenció.

Els experts creuen que cal anar més enllà

Asseguren que ara, 10 anys després, troben a faltar noves accions que s’haurien d’haver anat aplicat en els últims anys. Veuen necessària una regulació estricta dels cigars electrònics i més polítiques de prevenció, sobretot per als joves.

La pandèmia, pot incrementar-ne l’addicció?

Com la pandèmia del coronavirus pot estar afectant l’addicció al tabac és una incògnita per als experts i, de moment, no tenen dades robustes. Temen, però, que el context estressant, de fragilitat social, n’incrementi l’addicció i que les dificultats per accedir als centres sanitaris, sobretot en els primers mesos de la pandèmia, redueixi la demanda de tractaments per deixar de fumar.

25 morts diàris per tabac a Catalunya

A Catalunya, el tabac causa cada any més de 9.000 morts, 25 cada dia. Des que es va aprovar la llei, però, el nombre de fumadors ha anat baixant de forma paulatina, amb l’excepció del 2018, quan un repunt en el consum va fer encendre les alarmes. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya, un 29,5 % de la població fumava de forma diària o ocasional el 2010 i el 2011. Amb dades de 2019, aquesta xifra va situar-se en el 23,9 %. L’enquesta conclou que nou de cada deu persones declaren gaudir d’un entorn sense fum.