Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van detenir tres persones, dos homes i una dona, d’una mateix clan familiar, com a presumptes autors de pertinença a grup criminal i per tràfic d’éssers humans amb la finalitat de mendicitat. Els captadors van fer venir la víctima de Romania amb la promesa d’una feina i l’obligaven a pidolar en jornades interminables. Els tres detinguts han ingressat en presó.

Jornades de fins a 18 hores

El cas es va destapar l’agost del 2018 després que els serveis socials municipals detectessin un possible cas d’explotació per a la mendicitat d’un home que demanava almoina als Jardinets de Gràcia i que no tenia recursos. Els explotadors, també de nacionalitat romanesa, el van triar com a víctima l’any 2016 perquè tenia una edat avançada, no disposava de feina, ni qualificació professional a Romania i no tenia vincles ni familiars a Barcelona.

En aquest context, el van convèncer per venir a Barcelona amb la promesa que podria millorar la seva situació. Un cop a la ciutat, però, li van prendre la documentació i el van obligar a mendicar amb jornades maratonianes sense proporcionar-li aliments o beguda. El feien dormir al carrer i el tenien controlat en tot moment. L’home mendicava en una situació de precarietat absoluta i s’estava hores al carrer en posicions forçades. Segons l’informe de la Guàrdia Urbana, finalment li van haver d’amputar la cama esquerra, com a conseqüència de la seva activitat al carrer.

Entre 300 i 500 euros diaris

Amb aquestes jornades demanant almoina, la víctima generava entre 300 i 500 euros diaris. Els explotadors se’ls gastaven en propietats a Romania i en un joc d’atzar molt popular al seu país, conegut com a barbut.

Els Mossos d’Esquadra es van fer càrrec de la investigació en coordinació amb la Guàrdia Urbana. Es va identificar els responsables de la captació, però dos dels individus van fugir al seu país. Mesos més tard, gràcies a la col·laboració de les autoritats romaneses, els dos individus van ser detinguts i extradits a l’Estat espanyol. La jutgessa en va decretar l’ingrés a presó, juntament amb el tercer membre del grup, que va ser detingut a Barcelona.