Una operació policial ha permès desmantellar un grup criminal internacional que introduïa grans quantitats de droga amagada en blocs de formigó a través del port de Barcelona. El mètode per amagar la substància el feia indetectable als controls policials portuaris. Es tracta d’una operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Agència Tributària i Europol que ha finalitzat amb 16 persones detingudes. L’organització criminal està ubicada a l’estat espanyol i els Països Baixos, i estava vinculada amb un càrtel mexicà dedicat a la introducció de cocaïna i metamfetamina a Europa.

Desmantellada la principal via d’introducció de la droga a Europa

La investigació d’aquest grup criminal va començar el 2017 i, durant aquests tres anys, la policia ha pogut intervenir la major quantitat de la història de “cristal meth”, amb més de 2.500 kg de metamfetamina, 1.370 kg de cocaïna i 17.000 litres de productes químics per elaborar droga. De fet, l’operació policial ha permès desmantellar la que era la principal via d’introducció d’aquestes substàncies a Europa a través del port de Barcelona.

Blocs tèrmics de formigó destinats a la construcció

L’organització amagava la droga en blocs tèrmics de formigó prefabricats dedicats a la construcció. Es tractava d’una operació de gran complexitat i sofisticació tècnica perquè s’havia d’introduir la substància a l’interior en els moments previs a la fabricació dels blocs de formigó. Els blocs que tenien droga a l’interior es barrejaven amb d’altres que no tenien res. Un cop arribava la partida al port de Barcelona, contactaven amb empreses de construcció perquè els facilitessin espai on emmagatzemar el material i venguessin els blocs que no contenien droga, tot i que tenien poca sortida al mercat nacional.