(ACN) La Policia Nacional ha identificat 22 persones i n’ha detingut 14 com a presumptes autores de 98 delictes de danys per haver fet grafits en trens. La valoració de danys puja a 421.966 euros. Les detencions s’han fet a les Balears, Madrid, Burgos, Lleó i Barcelona.

En l’operació hi han col·laborat efectius internacionals de la Interpol o el Centre d’Intel·ligència contra el Crim Organitzat, ja que alguns dels identificats es desplaçaven des de països europeus.

La investigació es va iniciar a l’abril, arran de denúncies per grafits fets en trens a les illes Balears en els darrers tres anys. La policia ha informat que la identificació ha estat difícil ja que els autors canviaven de residència tant a l’estat espanyol com fora.

Els investigadors han pogut concloure que els autors es desplaçaven des de països d’Europa per fer les accions delictives, el que es coneix com a “turisme del grafit”.

Afectats combois de metro de TMB i també de Renfe

A banda dels grafits a Mallorca, la investigació ha permès esclarir fets delictius en serveis ferroviaris de Madrid, Barcelona, l’Aragó, Castella i Lleó, Cantàbria, Navarra i Múrcia. Les accions afectaven trens de Renfe i de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

L’operació s’ha dut a terme en dues fases. En la primera, durant el mes de gener, es van localitzar i detenir a Madrid, Burgos, Lleó i Barcelona 11 dels investigats. També es van intervenir eines per fer les pintades, telèfons mòbils, càmeres de fotos i targetes gràfiques.

La segona fase s’ha desenvolupat aquest mes de febrer amb la col·laboració de la Policia Local de Palma i es van detenir tres persones residents a les Balears i es van imputar fets a cinc investigats amb residència a Alemanya i França.