La Policia Nacional ha detingut cinc persones a la província de Barcelona i ha desarticulat un grup criminal acusat d’explotar sexualment dones a Qatar, Amsterdam i Austràlia. Captaven les víctimes a través de les xarxes socials, on publicaven ofertes de feina en l’àmbit de la prostitució de luxe amb condicions salarials suculentes que després no es corresponien amb la realitat.

La investigació va començar arran d’una denúncia rebuda al correu electrònic trata@policia.es, una de les eines per facilitar la denúncia ciutadana, totalment anònima i confidencial. Arran d’aquest correu, els agents van constatar l’existència d’una organització criminal que operava des de Barcelona i Amsterdam que captava les dones i després les traslladava a ciutats com Doha (Qatar) o Eivissa per oferir serveis sexuals.

Es feien passar per turistes o estudiants

A l’hora de viatjar fora d’Espanya, les víctimes havien de creuar la frontera simulant que eren turistes o bé se les inscrivia en cursos de formació per tal que poguessin aconseguir un visat d’estudiant. Un cop al país de destí, eren traslladades a cases de cites, des d’on se les controlava a través de càmeres de videovigilància i eren sancionades en cas que les desconnectessin. A més, la policia detalla que les dones eren sotmeses a un control físic estricte i les obligaven a estar disponibles les 24 hores del dia.

A Doha, per exemple, les víctimes s’allotjaven en apartaments turístics i rebien el 50 % dels diners pactats. Diverses van ser agredides sexualment i van patir robatoris per part d’alguns dels clients, fet que les deixava desemparades a Qatar. La Policia Nacional afirma que en podien marxar gràcies a l’ajuda d’amics o familiars.

Registrats dos domicilis de Barcelona

L’operació policial ha acabat amb l’entrada i el registre de dos domicilis situats a la província de Barcelona, on s’ha intervingut diversa documentació relacionada amb els delictes investigats, llibretes de comptabilitat dels serveis realitzats per les víctimes, documentació fraudulenta utilitzada pels membres de l’organització, agendes telefòniques, material informàtic i 85 grams de haixix.