Els Mossos d’Esquadra han detingut 13 persones pels aldarulls que es van produir el 30 d’octubre passat al centre de Barcelona. Segons informa la policia catalana en un comunicat, els detinguts estan acusats de manifestació il·lícita, desordre públic, danys, atemptat als agents de l’autoritat i pertinença a grup criminal.

Les detencions van ser dimarts passat, 15 de desembre, en diferents ciutats: sis a Barcelona, dues a Sitges, i els altres a Vilanova, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cervelló i Sant Joan Despí.

Deu de les persones detingudes han passat a disposició judicial aquest dijous. Els detinguts, que s’han acollit al seu dret a no declarar i, posteriorment, han quedat en llibertat amb diferents mesures cautelars, com ara la personació periòdica. A banda, investiguen tres individus més per aquests fets i dues altres persones tenen ordres de recerca i detenció.

Aldarulls al centre

Els fets pels quals s’acusa els detinguts van tenir lloc el 30 d’octubre. A les 18 h es va convocar una concentració a la plaça de Sant Jaume per protestar contra les mesures decretades per la Generalitat per reduir els contagis de coronavirus, en especial pel que fa al tancament de la restauració i l’oci nocturn.

A la mateixa plaça de Sant Jaume es van iniciar els aldarulls, que es van estendre a altres carrers del centre de la ciutat. Entre els incidents, es van agredir i llançar objectes a la línia policial. Diversos elements del mobiliari urbà van patir desperfectes. Es van incendiar contenidors, es van trencar llums de Nadal que ja estaven col·locats i es van saquejar alguns establiments comercials. 19 efectius policials van resultar ferits, segons el balanç dels Mossos.

Aquella nit, ja es van detenir 15 persones pels aldarulls que amb les d’aquesta setmana, sumen un total de 28 detinguts. Els Mossos vinculen aquestes persones a “col·lectius radicals” i consideren que van “actuar de manera coordinada i concertada per atacar amb violència els efectius policials”. A través de la investigació, l’estudi d’imatges i els testimonis d’agents, els Mossos han pogut identificar els participants a la mobilitzacions.