Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest dimarts un home de 35 anys com a presumpte autor de la mort d’almenys tres persones sense llar. La detenció s’ha produït a Sant Cugat del Vallès hores després que un agent de la Guàrdia Urbana hagi localitzat cap a les 11 de la nit d’aquest dilluns la darrera víctima greument ferida al terra: un home sense sostre que dormia entre els carrers de Sardenya i Rosselló.

Amb aquesta, són quatre les persones que dormen al carrer que han mort de forma violenta a Barcelona durant l’estat d’alarma per la crisi del coronavirusLa primera, el 19 de març, es va produir arran d’una baralla entre dos homes que dormien al carrer i la Urbana va detenir-ne el suposat agressor. El cas, però, encara està per resoldre.

Després d’aquesta mort, se n’han produït tres més de persones sense llar en què l’agressor semblava que mantenia un mateix “modus operandi”. A més, han tingut lloc en 10 dies de diferència i totes al districte de l’Eixample. 

El 16 d’abril va morir un noi d’uns 23 anys al barri del Fort Pienc, a tocar de L’Auditori, i al cap de dos dies, el 18 d’abril, es va produir una altra mort al carrer de Casp, pràcticament davant del Teatre Tívoli. Segons un testimoni present al lloc dels fets, un home va agredir la víctima amb un fort cop al cap. El darrer cas ha estat aquest dilluns a la nit i, segons alguns mitjans, l’agressor també ha actuat amb un objecte contundent contra el cap de la víctima, que ha mort.

“Violència desmesurada i gratuïta”

En una compareixença, el cap d’investigació criminal dels Mossos a Barcelona, Joan Carles Granja, ha parlat dels quatre homicidis, tot i que no ha aclarit si atribueixen al detingut les quatre morts, ja que el cas està sota secret de sumari. Ha explicat que el suposat agressor actuava sense que les víctimes es poguessin defensar i amb “una violència desmesurada i gratuïta”.

La detenció s’ha produït a la 1.25 h de la matinada a Sant Cugat del Vallès gràcies a la trucada d’un veí al 112. Agents de la investigació està prenent declaració a l’arrestat a comissaria i, segons l’intendent, “té un discurs una mica incoherent”, de manera que “no descartem que pugui tenir alguna dificultat mental”. També ha explicat que en el seu historial delictiu únicament consta una detenció a Saragossa per un delicte contra el patrimoni.

“És un assassinat punyent”

En la roda de premsa, també ha comparegut el conseller d’Interior, Miquel Buch, que ha dit que aquest cas “toca” a la policia de Catalunya perquè afecta un dels col·lectius més vulnerables del nostre país. “No hi ha cap delicte que es pugui justificar, però aquest és un assassinat punyent”, ha afirmat.

Buch ha reivindicat “els esforços” dels Mossos per atrapar el suposat agressor. Ha explicat que s’havia organitzat un ampli dispositiu de vigilància al districte de l’Eixample per protegir les persones sense llar i detectar qualsevol moviment sospitós del detingut. En aquesta línia, l’intendent Granja ha afirmat que és “una investigació prioritària” per als Mossos i que fins ara anaven a contrarellotge per enxampar l’autor.