Els Mossos d’Esquadra han detingut el gurú d’una suposada secta per presumptes abusos sexuals a diverses persones en un domicili al carrer d’Ataülf, al Gòtic. L’home liderava un grup de “creixement personal i psicoterapèutic” on es manipulava psicològicament els membres, que eren sotmesos a presumptes abusos sexuals i vexacions i amenaces d’expulsió del grup. El detingut ( de 66 anys i nacionalitat espanyola) s’autoanomenava ‘mestre il·luminat’ i el van arrestar el 29 de març juntament amb la seva parella i ajudant, una dona de 50 anys.

La investigació es va iniciar a mitjans de setembre del 2020, però alguns dels membres del grup feia 10 anys que hi participaven. En total, la policia calcula que van arribar a tenir uns 25 membres.

Dues de les detencions s’han fet a la Pobla de Lillet (Berguedà)

S’aprofitaven d’un moment de debilitat psicològica

La incorporació de més membres al grup es va produir, en diversos casos, en circumstàncies de vulnerabilitat psicològica de les víctimes. Per exemple, després d’una ruptura sentimental o pel desarrelament causat en l’arribada a un nou lloc de residència.

La captació es feia mitjançant el boca-orella i hi havia una membre del grup que cobria aquesta funció principalment. Quan detectava alguna persona en un moment vital vulnerable, parlava positivament sobre el seu “mestre”. Després hi contactaven i, si els acceptaven, començaven amb una sessió individual i, a poc a poc, els introduïen en sessions grupals.

Privació de son i aliments per debilitar-los

Les sessions es duien a terme principalment en un domicili de Ciutat Vella i podien combinar meditació i altres activitats, que podien durar hores. També es feien retirs de cap de setmana. Aquestes activitats, en què es combinaven el cansament físic, amb poca alimentació i privació de son, provocaven un debilitament psicofísic de les víctimes, cosa que les feia més vulnerables i més influenciables i es resignaven a la voluntat del líder. D’altra banda, les activitats i el secretisme que hi imperava contribuïen al distanciament del seu entorn de referència i reforçaven el sentiment de pertinença al grup.

Activitats sexuals en grup

Un aspecte central d’algunes sessions radicava en la realització d’activitats de caràcter eròtic i sexual amb els membres del grup. Les argumentacions per fer-les eren, pretesament, per superar resistències internes, traumes o complexos.

El líder feia passar les víctimes per proves sexuals per continuar al grup

El presumpte líder del grup s’atribuïa coneixements i capacitats per fer créixer espiritualment i emocional les víctimes, a qui denominava alumnes. Es guanyava la seva confiança i n’obtenia tot tipus d’informacions que posteriorment emprava per manipular-les psicològicament, fins a arribar a exercir un gran control sobre diverses esferes de la seva vida. Les víctimes pagaven per assistir a diferents tipus de sessions per obtenir més coneixements, millorar l’estat anímic i assolir la pretesa “il·luminació”. El líder del grup vivia dels pagaments que feien els membres captats per aquestes activitats.

Durant les sessions, els feia passar proves, moltes vegades de contingut sexual, i n’anava elevant la dificultat a mesura que vencia els límits dels seguidors. Establia normes de control molt estrictes, com prohibir parlar del que feien a les sessions o perjudicar i evitar les relacions dels membres fora del cercle. En cas que incomplissin les normes o directrius se’ls imposaven càstigs i vexacions. En ocasions feia que també participessin en els càstigs altres membres del grup.

Les pràctiques abusives van arribar a l’extrem d’abusos sexuals, així com el sotmetiment a diversos tipus d’humiliacions, alguns durant anys. Entre els fets denunciats s’inclou l’intent de modificar l’orientació sexual d’alguna víctima, en el que es podria considerar un context de vexacions de caire homòfob.