El grup controlava els contenidors que arribaven al port. Quan n'hi havia un que els interessava, el carregaven en un camió i el treien fora de les instal·lacions, cap a un magatzem on descarregaven la mercaderia. Després, el reomplien amb pedres o amb sorra i el tornaven a deixar al port. Així ningú podia notar la diferència. Només la víctima. Quan el vaixell arribava al seu destí final, l'empresa descobria que els havien robat. Entre el seu botí, ordinadors, colònies, roba o tabac. Material que després és molt fàcil vendre al mercat negre. I en tota aquesta trama, hi jugava un paper molt important el sergent de la Guàrdia Civil detingut ahir. Segons fons properes al cas, ell era qui alertava la banda de quins carregaments arribaven a Barcelona. A més, els faciliava l'accés i la sortida del Port. De fet, aquest agent estava al capdavant de l'equip de policia judicial del Port. Aquesta nova unitat la van presentar al novembre i el seu objectiu era lluitar contra el narcotràfic, el blanqueig de capitals i el contraban. Ahir, agents dels Mossos d'Esquadra van escorcollar el seu pis, a la casa quarter del carrer de Sant Pau. A hores d'ara, hi ha una vintena de detinguts. Entre ells, també hi ha un agent de la Guàrdia Urbana. Al llarg de les properes hores, tots aniran passant a disposició judicial. De moment, se'ls imputen els delictes d'associació il·lícita, robatori amb força i contraban. El cas continua sota secret de sumari.

Un dels detinguts és un sergent de la Guàrdia Civil, que exercia com a cap de la policia judicial de les instal·lacions portuàries. Segons fonts pròximes al cas, va ser arrestat aquest dimecres en el marc d’una investigació oberta al Port per la qual es van practicar més d’una desena de registres.

El modus operandi de la banda consistia a rebre informació sobre el contingut dels contenidors que arribaven al port i transportar, fora de les instal·lacions, aquells que contenien articles que interessaven el grup, principalment ordinadors, roba, colònies o tabac. Fora del Port, els buidaven i els tornaven a reomplir de sorra o pedres perquè la sostracció no es detectés. D’aquesta manera, els tornaven a introduir al recinte portuari i el robatori no era evident fins que la mercaderia arribava al destí.

El sergent detingut seria, presumptament, el responsable d’informar del contingut de les càrregues i el que permetia la sortida dels contenidors del Port. Paradoxalment formava part des del novembre passat -quan es va crear- d’un grup policial especialitzat a controlar de manera exhaustiva l’anar i venir de mercaderies i el tràfic de drogues.

Entre la vintena de detinguts hi ha un agent de la Guàrdia Urbana, que també està imputat en el marc d’aquesta investigació.