La investigació del cas va començar el 2017 quan l’home va ser detingut en un supermercat de l’Eixample, després que el responsable de l’establiment veiés irregularitat durant la inspecció falsa i ho denunciés a les autoritats.

Arran d’aquesta detenció, els Mossos van obrir una investigació que els va permetre descobrir que el detingut havia participat en altres casos similars. I va concloure que com que l’home havia treballat com a inspector de treball tenia coneixença de la normativa actual i aprofitava això per estafar diversos establiments.

S’acreditava amb el carnet d’ofici i cercava elements en els locals que fossin sancionables. Un cop els havia trobat els assegurava que suposava una multa molt elevada però es mostrava disposat a fer els ulls grossos si li pagaven una quantitat menor.

L’exinspector acostumava a buscar uns perfils molt similars. Normalment eren establiments amb treballadors d’origen estranger i el que feia era aprofitar-se de la barrera idiomàtica i la manca de coneixements de la legalitat vigent per part de les víctimes.

Finalment, els Mossos d’Esquadra el van detenir el 24 de maig com a presumpte autor de 39 delictes d’usurpacions de funcions públiques, 18 delictes lleus d’estafa i nou delictes de falsificació documental.

L’home, de 66 anys, va passar a disposició judicial i el jutge va decretar-ne la llibertat.