diners i joies sostrets per un lladre amb mètode tocomotxo

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home, veí de Madrid, com a presumpte autor d’una estafa a una dona de 78 anys. La víctima, que va patir l’engany conegut com el “tocomotxo”, va cursar la denúncia a la comissaria de Sants-Montjuïc. Aquest sistema d’estafa consisteix a convèncer la víctima per canviar un bitllet de loteria suposadament premiat per una quantitat inferior al premi.

La investigació va començar el 29 de gener al Garraf, després que un mosso fora de servei detectés que un cotxe llençava una bossa a la C-32. El policia va alertar els agents de trànsit, que van aturar el vehicle i hi van trobar joies i més de 26.000 euros en efectiu, a més d’altres objectes com perruques. Un dels quatre ocupants, que ja tenia una ordre de detenció de la policia espanyola, va ser arrestat.

Els agents van esbrinar la procedència dels objectes i van aconseguir localitzar la víctima, que estava posant la denúncia a la comissaria de Sants-Montjuïc. L’endemà, els investigadors van poder retornar els objectes a la propietària.

L’arrestat va passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar-ne la llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

El “tocomotxo”, una estafa col·lectiva

El mètode del ”tocomotxo” consisteix a fer creure a una persona, generalment d’edat avançada, que es disposa d’un bitllet de loteria premiat i proposa a la víctima que li canviï per una quantitat de diners molt inferior al valor del premi. En aquest punt, hi entra en joc un segon estafador, que es mostra interessat en el bitllet i proposa a la víctima comprar-lo a mitges per repartir-se’n els guanys. Per aconseguir els diners, acompanyen la víctima a treure els diners, al banc o al domicili. Després, amb qualsevol pretext, els estafadors marxen i deixen el bitllet a la víctima, que en veure que no tornen els estafadors, s’adona de l’estafa en comprovar que el bitllet no està premiat.