L’equip del VHIR té com a objectiu caracteritzar microRNA (cadena de material genètic) terapèutics per eradicar els processos malignes. Els investigadors treballen des de fa anys en l’estudi de microRNA que s’expressen de forma diferent en el teixit normal i tumoral en diversos tipus de tumors.

Només amb el patró d’expressió d’aquestes petites molècules de microRNA, els investigadors poden predir, sense conèixer el teixit d’origen, si es tracta de teixit tumoral. L’estudi dels microRNA és importat perquè més de la meitat de tots els gens del nostre genoma es regulen mitjançant aquestes petites molècules i totes les hipòtesis apunten al paper clau que té en el procés de tumorigènesi.

El treball fet fins ara al Vall d’Hebron Institut de Recerca ha arribat a identificar fins a 35 microRNA diferents en càncer de mama. Això va iniciar treballs experimentals a partir de tumors humans i, en comparar teixit tumoral amb normal en el teixit mamari, es va descobrir el miR-125b. Posteriorment, es va comparar l’efecte del miR-125b en diferents línies cel·lulars de càncer de mama amb diferents graus de tumorigenicitat. D’aquesta manera, es van detectar els quatre gens: CK2-α, ENPEP, CCNK i MEGF9, sobre els quals és capaç d’actuar miR-125b i que produeixen les proteïnes en processos de càncer de mama.

La investigació preveu que les quatre proteïnes identificades obrin la porta a un estudi de noves vies terapèutiques d’aquestes proteïnes, ja que fins ara, i tot i que hi ha més d’un centenar de dianes terapèutiques investigant-se, només se n’ha demostrat l’efectivitat de dues.