Aquest dimarts al matí la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, l'Observatori DESC, l'Assemblea del Raval i la PAH han denunciat públicament l'empresa Desokupa. Asseguren que es dedica a desallotjar pisos de forma il·legal, sense ordre judicial, i que amenaça i coacciona els ocupants dels immobles perquè marxin. A Barcelona, en tenen documentats tres casos, tot i no en tots els casos han aconseguit els seus propòsits. Les entitats denunciants demanen a l'Administració i a la Justícia que investiguin aquesta empresa. IÑAKI GARCIA, Assemblea del Raval "Aquesta gent va bloquejar l'entrada a un pis del carrer de la Cera, número 15. Van sortir les fotos, hi ha material gràfic. Ho van fer de forma il·legal. Les amenaces a la dona van ser sobretot et trauran els fills, tu estàs en situació il·legal. Clar, això no és una mediació." Segons l'Assemblea del Raval, al carrer de la Cera, un grup de treballadors de Desokupa van entrar a l'habitatge ocupat i van intentar instal·lar-hi una alarma. Al final però el desallotjament va quedar en intent per la pressió veïnal. El que sí que es va executar va ser el de Can Dimoni, a Gràcia. Per a aquest cas, l'Observatori DESC ha presentat una querella contra Desokupa per violació de domicili, coaccions i amenaces. Asseguren que Desokupa va deixar l'habitatge destrossat. Més enllà dels casos, hem volgut preguntar a advocats experts en la matèria si pràctiques com la de Desokupa incorren en algun delicte. Atribueixen la seva aparició a la lentitud de la justícia i asseguren que poden cometre un delicte de violació de domicili si hi accedeixen sense ordre judicial. MARIA TORNOS, vocal de la Secció de Dret Penal de l'ICAB "Si és simplement una entrega d'un requeriment o d'una informació, fins aquí bé. Ara bé, si es produeixi ja el que pot ser la coacció o amenaça amb un subjecte que fa dos metres, que va vestit de negre i realment té una presència intimidatòria sí que podríem valorar que efectivament s'ha produït una violació del dret amb intimidació i llavors podríem trobar un agreujament de les penes de presó que es puguin imposar a l'autor del delicte." MARTA LEGARRETA, advocada de la Secció de Dret Civil de l'ICAB "Els propietaris moltes vegades opten per aquests sistemes front la desesparació, no tenen més opcions. El sistema judicial és molt llarg i necessiten trobar una solució alternativa." Desokupa s'anuncia a internet com una empresa especialitzada en el desallotjament de pisos o edificis ocupats il·legalment. Asseguren que la seva actuació es basa en la intermediació amistosa amb els ocupants i que està avalada legalment per un equip jurídic. BTV ha pogut parlar amb el gerent, que assegura que no utilitzen la intimidació, les amenaces ni tampoc les coaccions. Remarquen, a més, que cada vegada tenen més clientela. Cada dia reben entre 35 i 50 trucades de propietaris que volen desallotjar habitatges que tenen ocupats.

A Barcelona, Stop Desokupa té documentats tres casos. El primer desallotjament, en aquest cas executat, va ser a Can Dimoni, un cas pel qual l’Observatori DESC ja ha presentat querella. Segons explica aquesta entitat, treballadors de Desokupa van visitar en diverses ocasions els inquilins fins que el 14 d’abril van entrar dins l’habitatge i el van destrossar. El segon cas va quedar en un intent, ja que la pressió dels veïns i també dels Mossos d’Esquadra va obligar Desokupa a abandonar el desallotjament. Els fets van passar el 25 d’agost al Raval, al carrer de la Cera, en un habitatge on vivia una família filipina amb una mare i dos fills menors. I el tercer intent de desallotjament conegut a Barcelona va ser el 22 de setembre al carrer d’Alarcón, al barri de la Clota.

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), l’Observatori DESC, l’Assemblea del Raval i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) denuncien que Desokupa actua fora de la legalitat perquè desallotja famílies sense ordre judicial i amb amenaces i coaccions. Han remarcat, a més, que qui contracta l’empresa són grans tenidors de pisos que busquen l’especulació. Per això, han interpel·lat l’Ajuntament, la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i el Departament de Justícia perquè actuïn i investiguin Desokupa.

Són legals les pràctiques de Desokupa?

BTV ha pogut parlar amb advocats experts en la matèria per esclarir si la forma d’actuar de Desokupa està dins la legalitat o no i si poden incórrer en un delicte de violació de domicili. La vocal de la Secció de Dret Penal de l’ICAB, Maria Tornos, explica que “si simplement fan entrega d’un requeriment o d’una informació” no incorren en cap delicte. Ara bé, assegura que “si es produeix amb coacció o amenaça d’un subjecte que fa dos metres, que va vestit de negre i realment té una presència intimidatòria sí que s’ha produït una violació del domicili amb intimidació”, que agreujaria la pena. Tornos remarca que per entrar a un domicili cal una ordre judicial, el permís de la propietat que té la intimitat en aquell domicili o bé que a dins s’estigui cometent un delicte flagrant.

L’advocada de la Secció de Dret Civil de l’ICAB, Marta Legarreta, apunta que els propietaris opten per contractar serveis com el de Desokupa per “fer front a la desesperació perquè el sistema judicial és molt llarg i necessiten trobar una solució alternativa”, assegura.

Desokupa remarca que actua dins la legalitat

L’empresa s’anuncia a internet com una empresa especialitzada en el desallotjament de pisos o edificis ocupats il·legalment. Asseguren que la seva actuació es basa en la intermediació amistosa amb els ocupants i que està avalada legalment per un equip jurídic. BTV ha pogut parlar amb el gerent, que assegura que no utilitzen la intimidació, les amenaces ni tampoc les coaccions. Remarquen, a més, que cada vegada tenen més clientela. Cada dia reben entre 35 i 50 trucades de propietaris que volen desallotjar habitatges que tenen ocupats.