Desenllaç del tot agre aquest divendres al matí per a un veí de Provençals del Poblenou, que ha estat desnonat d’un pis del número 11 del carrer del Marroc. La comitiva judicial ha executat el llançament mentre l’inquilí, el Mohammed, està ingressat a l’hospital després d’un atac d’ansietat. Segons el Sindicat d’Habitatge del Poblenou, dies enrere va tenir també atacs de pànic i es va intentar suïcidar.

La protesta veïnal d’unes 30 persones no ha estat suficient per evitar que el fessin fora de casa. Es tracta d’un desnonament per impagament del lloguer. El col·lectiu prohabitatge del barri relata que el Mohammed no podia fer front a l’import mensual perquè va perdre la feina per la crisi de la covid-19. A més, critiquen que estava “molt inflat” i “molt per sobre de l’índex de preus del lloguer”.

Amenaça de suïcidi el dia abans del desnonament

El Mohammed va ingressar a l’hospital per voluntat pròpia després d’un atac d’ansietat i perquè no volia ser al pis a l’hora de l’execució. Va passar aquest dijous quan, explica el sindicat, una forense, els Mossos i la Guàrdia Urbana van presentar-se al pis “sense avís” per determinar l’estat de l’afectat, ja que dies enrere havia intentat treure’s la vida. Ell es va trasbalsar: va pensar que ja el feien fora i va amenaçar de suïcidar-se. Finalment, es va tranquil·litzar fins a acabar al centre hospitalari.

Malgrat la situació delicada i crua del Mohammed, la comitiva judicial aquest divendres ha tirat endavant el llançament. Prèviament, havia sol·licitat la presència dels antiavalots de la policia catalana i, de fet, una quinzena de furgonetes de la Brigada Mòbil hi han acudit per si calia intervenir-hi. El Sindicat d’Habitatge del Poblenou critica que el desnonament no s’hagi aturat “tot i els informes vulnerabilitat i la situació límit” del veí.

La propietat al·lega vulnerabilitat econòmica

Segons ha pogut saber betevé, els propietaris del pis, que són dos particulars, també al·leguen que es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica. El moviment per l’habitatge del barri insisteix, però, que en cap no cas volien rebaixar el lloguer, de 1.400 euros al mes. L’Ajuntament de Barcelona afirma que els equips municipals han treballat darrerament en aquest cas, que va arribar fa unes setmanes a l’Oficina d’Habitatge de Sant Martí.

Desnonament Poblenou
Unes 30 persones del Sindicat d’Habitatge del Poblenou, al portal del Mohammed

El consistori assegura que s’han explorat diverses vies per ajornar el desnonament, però “no han estat estimades pel jutjat”. A banda, en els propers dies s’iniciaran els tràmits perquè el Mohammed pugui accedir a un pis públic de la Mesa d’Emergència i, mentrestant, “s’han plantejat opcions de reallotjament”. Ara bé, el sindicat lamenta que se li ha ofert una pensió a la zona d’Arc de Triomf i un centre també allunyat de Provençals del Poblenou.

Fonts judicials han detallat que el llançament es va ordenar un cop va quedar acreditada la vulnerabilitat de la propietat i després que en els informes dels Serveis Socials constés que hi havia una alternativa d’habitatge per al llogater.