El desnonament de la Maite Mendivil, una de les últimes veïnes de la Rambla, s’ha aturat. Viu al número 75 d’aquest carrer, cantonada amb el carrer de l’Hospital i de moment, el llançament s’ha suspès durant quatre mesos. L’Ajuntament i la propietat han arribat a un acord: el consistori s’ha compromès a trobar un pis per a l’afectada i a assumir el deute de 6.000 euros que té. A canvi, la propietat no reactivarà el llançament.

Des d’abans de les vuit del matí, els Mossos d’Esquadra s’han desplegat davant el portal i també s’hi han concentrat una vuitantena de persones per impedir el desnonament. Alguns activistes han llançat confeti, globus i sorra als agents des de dalt de l’edifici i hi ha hagut moments de tensió amb la policia catalana. A mig matí els Mossos han marxat i els manifestants ho han celebrat amb aplaudiments.

Una furgoneta del SEM s’ha traslladat fins aquest punt de la ciutat per atendre l’estat emocional de la veïna afectada, la Maite. A la Rambla també s’hi han acostat la regidora d’Habitatge, Lucía Martín i el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

desnonament Ram

Al gener d’aquest any, la Maite Mendivil ja va rebre la primera amenaça de desnonament del pis on viu de lloguer. Segons el Sindicat d’Habitatge del Raval, la propietat vol desnonar-la per un malentès en el pagament d’una mensualitat l’any 2015. Tot i això, la inquilina va assegurar fa mesos al programa ‘bàsics’ que ella sí que havia pagat. Des que va rebre la primera notificació de llançament, va deixar de pagar i això explica el deute que té.

gent desnonament Rambla

La propietat, a través del bufet d’advocats Vendrell Associats, ha explicat a betevé que la Maite no pagava el lloguer ─de renda antiga─ des de l’any 2018. També lamenten que l’Ajuntament no s’hagi posat en contacte amb ells fins aquest dimecres, el dia abans del llançament. Ara esperen que el pacte a què han arribat de paraula quedi per escrit i s’acabi materialitzant.

Picabaralla entre mossos de paisà i manifestants

Durant la concentració per evitar el desnonament hi ha hagut moments de tensió entre els Mossos d’Esquadra i els manifestants. En un moment del matí, un dels agents de paisà s’ha enfrontat amb alguns dels concentrats, que li havien tirat farina. L’agent ha ensopegat i ha acabat caient a terra. I n’hi ha hagut un altre: quan efectius de la Brigada Mòbil han tret activistes del portal amb algun cop de porra.

L’Ajuntament, darrere del cas

Fonts de l’Ajuntament asseguren que la unitat antidesnonaments coneix de fons el cas i fa temps que negocia perquè la Maite es quedi. Expliquen que s’havia arribat a un preacord perquè el consistori ajudés la veïna a pagar el lloguer fins que se li assigni un habitatge de la Mesa d’Emergència. Ara bé, segons l’Ajuntament, la propietat es va fer enrere. 

El consistori ha instat la Generalitat a fer mediació i a acompanyar les persones vulnerables per evitar la imatge dels Mossos d’Esquadra “executant desnonaments a la força”. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha lamentat que “el consistori sempre es queda sol” davant d’aquesta situació.

Ciutat Vella, en peu de guerra

En total, aquest dijous, 1 d’octubre, estan previstos tres desnonaments al districte de Ciutat Vella. Segons l’Ajuntament, n’hi havia 12 i s’han reduït a tres amb la mediació. A més del de la Rambla, el segon llançament que es podria fer efectiu és el del  local ocupat del Raval al carrer de Riereta, que temps enrere havia funcionar com un punt de consum i venda de droga. El tercer desnonament, al carrer d’Estruc.