Els Mossos d’Esquadra, en una operació conjunta amb la Policia Nacional, han enxampat nou membres d’un grup criminal per estafar més d’un milió d’euros traient diners en entitats financeres amb identitats falses. Segons la policia, els lladres utilitzaven DNI o carnets de conduir robats o perduts per fer operacions bancàries.

La investigació ha permès comprovar que en els últims sis mesos els detinguts van aconseguir mig milió d’euros a través de més de 80 reintegraments. La Policia, però, creu que feien sis anys que actuaven amb identitats falses en bancs de tot l’estat i que així podrien haver estafat 500.000 euros més.

Els Mossos van iniciar la investigació al març quan diferents bancs van denunciar que, en els últims mesos, havien detectat un elevat nombre de retirada de diners en efectiu per part de persones que utilitzaven la documentació de tercers. Els investigadors van comprovar que molts dels reintegraments s’havien fet fora de Catalunya, tot i que els titulars dels comptes n’eren residents.

Obrien comptes corrents amb identitats falses

El “modus operandi” era sempre el mateix. Quan els líders del grup aconseguien els documents d’identitat, iniciaven un seguit de gestions, habitualment trucades telefòniques, per esbrinar de quina entitat bancàries era client, la víctima. Quan el trobaven, miraven d’esbrinar quin saldo tenia, i finalment un dels membres del grup amb un aspecte físic similar al titular del compte anava a qualsevol oficina per endur-se els diners. Per evitar que els enxampessin, el grup va variar la seva manera d’actuar i també van contractar nous comptes corrents amb les identitats usurpades per poder fer transferències i reintegraments als caixers amb targetes de crèdit.

Arran de la investigació, es va identificar vuit membres del grup. Els van detenir en un operatiu l’11 de juliol passat, en el qual també van escorcollar quatre domicilis a Barcelona, Sant Cugat i Sant Jaume dels Domenys. A les entrades, la policia va poder recuperar més de 1.300 documents d’identitat originals, diners en efectiu, documentació bancària i peces de roba utilitzades en els reintegraments. En un dels pisos, també van intervenir una plantació de 80 plantes de marihuana. Finalment, divendres passat, 28 de juliol, es va fer un altra detenció a Barcelona, amb la qual la policia dona per desmuntada la cúpula del grup.

De moment, hi ha nou detinguts, d’entre 19 i 56 anys, acusats dels delictes d’estafa continuada, usurpació d’estat civil i pertinença a grup criminal. L’operació continua oberta i, segons els Mossos, hi podria haver més detinguts.