Per sort tot va passar a escassos metres d'un desfibril·lador, davant d'aquesta cafeteria de l'estació de Sants. Un home de 69 anys va patir un infart agut de miocardi i se li va aturar el cor. A la farmàcia de l'estació van reaccionar ràpid. Dues de les dependentes van agafar el desfibril·lador i van córrer a ajudar-lo. Un cop oberta la caixa només van haver de seguir les instruccions que els donava l'aparell. MARIA SCHRÖDER, farmacèutica "Quan vam obrir la caixa li vaig posar un elèctrode, ella un altre, les noies també ajudant. I estàvem quatre persones al voltant de l'home. Va ser com de pel·lícula." De pel·lícula amb final feliç. L'home va seguir en vida fins que van arribar els serveis d'emergència, que el van traslladar a l'Hospital Clínic, on es troba en situació estable. Es calcula que quan una persona pateix una aturada cardíaca per cada minut que passa es redueixen un 10% les possibilitats de supervivència. Per això és clau que hi hagi un desfibril·lador a prop. De fet, està demostrat que un d'aquests aparells pot salvar la vida a tres de cada quatre persones que pateixen un infart. El de l'estació de Sants és un dels desfibril·ladors que ja s'han instal·lat a una trentena de farmàcies, en el marc del pla que vol convertir Barcelona en una ciutat cardioprotegida. L'objectiu final és que n'hi hagi a totes i cadascuna.

Es tracta de la primera persona que se salva, després que al desembre es posés en marxa la iniciativa que preveu instal·lar desfibril·ladors a les 1.024 farmàcies de la ciutat abans de 2015.

El projecte, impulsat per l’Associació Barcelona Salut (ABS), es fa amb la col·laboració de l’Associació de Farmàcies de Barcelona, l’Ajuntament i el Departament de Salut. L’objectiu és evitar tres de cada quatre morts que tenen lloc a causa d’una aturada cardiopulmonar. De fet, a Barcelona, cada 11 hores una persona pateix una aturada cardíaca i, segons les associacions de pacients, moltes d’aquestes es podrien salvar.

Per tal d’aconseguir espais més segurs, aquest 1 de gener Adif va instal·lar desfibril·ladors als vestíbuls de les estacions de  Sants, de França i de Passeig de Gràcia. En aquesta mateixa línia, un grup d’emprenedors van crear un aplicació per a mòbils que localitza els desfibril·ladors més propers en cas d’emergència, una eina per evitar morts innecessàries.